Marokkanen

 

Nationale feestdagen: 30 juli, Troondag, het belangrijkste feest van het jaar; 18 november, Onafhankelijkheidsdag (Aid el Istiq-lal).

In 1956 maakte Marokko, sinds 1912 een Frans protectoraat, zich van Frankrijk los. Het is nu een constitutionele monarchie met Koning Mohammed VI als staatshoofd. De Marokkaanse bevolking bestaat voor een groot deel uit Berbers (‘zij die geen Arabier zijn’), een naam die hen opgelegd is door de Arabieren. Het woord ‘Berber’ zou ook afkomstig kunnen zijn van het Griekse woord ‘barbaros’, waarmee eerst de overstaanbare Perzen werden aangeduid (hun taal leek namelijk op ‘Brgrbr brbr brgbr’, en ‘brbr’ werd ‘barbaros’) en later iedere buitenlander.
Vanwege de associatie met ‘barbaren’ geven Berbers soms zelf de voorkeur aan imazigen (het volk) en tamazighth (de taal). In Nederland en België zijn de meeste Marokkanen Berber.

Met de Arabieren delen de Marokkanen de taal en de religie. Bijna 99% van de Marokkanen is moslim en de meeste omgangsvormen zijn dezelfde als in andere islamitische landen. Familie en eer zijn derhalve zeer belangrijk. De Marokkaanse keuken is buitengewoon verfijnd en sommige diners kunnen wel vijftig verschillende gerechten bevatten. Als gast wordt er van u verwacht dat u van alles iets proeft. Houd ruimte over voor de vele zoete taarten die u bij de koffie geserveerd worden.

Zie ook: moslims; ramadan

Share: