30 december, 2019 0 Comments Kleding & uiterlijk

Kleren maken de man

De invloed van kleding op hoe anderen ons zien

Hoe belangrijk is onze kleding nou echt? Of een betere vraag: hoe groot is de rol van kleding in het beeld dat anderen van ons vormen? Uit verschillende onderzoeken die we hier voor u bij elkaar hebben gezocht blijkt dat die rol groter is dan u misschien zou denken… So dress wisely!

Bewust en onbewust gebruiken we onze kleding om onze identiteit te vormen, en de indruk die anderen van ons vormen te beïnvloeden. In dit artikel presenteren we wetenschappelijk bewijs voor het idee dat kleren bijdragen aan onze identiteit en prestaties.

Invloed van kleding op perceptie

Voor een sollicitatiegesprek denken we gewoonlijk wel meer dan twee keer na over wat we aantrekken. En terecht, blijkt uit een onderzoek. Proefpersonen dachten dat vrouwen met aansluitende (in tegenstelling tot losse) kleding een betere indruk maken tijdens een sollicitatie. Hetzelfde gold voor een gelaagde outfit en een hogere uitsnede van de blouse of het shirt.

Een andere studie vond dat kleding een rol speelt in hoe competent iemand denkt dat een ander is. Dit heeft te maken met de economische status en cues die een bepaalde outfit uitstraalt. De proefpersonen die deel uitmaakten van de negen verschillende onderzoeken die samen werden gevoegd tot deze conclusie moesten de competentie keuren van personen met verschillende soorten bovenkleding.

Een gezicht dat bovenkleding droeg dat werd geassocieerd met meer rijkdom, werd als competenter gezien dan hetzelfde gezicht met ‘armere’ bovenkleding. Dit soort oordelen zijn problematisch en worden geveld voor we er zelf erg in hebben.

Weer een ander onderzoek vond dat studenten met een zakelijke outfit hogere cijfers kregen voor hun presentaties van andere studenten dan wanneer ze feestelijke of casual kleding droegen. Zelfs verschil in minieme details, zoals tussen een op maat gemaakt pak en een confectiepak, had invloed op de eerste indruk die deelnemers aan een ander onderzoek in slechts vijf seconden over iemand vormden.

Ook voor kinderen blijkt dit effect al aanwezig te zijn. Zo overschatten Spaanse kinderen de lengte van een persoon meer als deze kleding droeg die bij een beroep hoorde met hoog sociaal aanzien.

Denk goed na over welke kleding u aandoet voor u gaat solliciteren
Welke kleren trekt u uit de kast na het lezen van dit artikel?

Kies uw kleur bewust

Ook de kleur blijkt invloed te hebben op onze waarneming van, en oordeel over, anderen. In een experiment werden verdachten met zwarte kleding aan bijvoorbeeld gezien als agressiever. Maar in een ander experiment werden mensen met rood en zwart aan gezien als aantrekkelijker, wat te maken heeft met de psychologische invloed van deze kleuren op zowel de drager als de beoordelaar.

Rood schijnt in sommige gevallen een goede kleurkeuze te zijn. Zo gaven proefpersonen iemand in een professionele setting met opvallende rode sneakers een hogere beoordeling op het gebied van status en competentie. Men ziet lichte afwijkingen van de norm als iets positiefs, omdat het suggereert dat het individu zelfverzekerd genoeg is om de sociale gevolgen van niet-conformerend gedrag te riskeren. Er zijn ook verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat sporters in rode sportkleren beter presteren.

Onze kleding beïnvloedt het beeld dat anderen van ons hebben
Wetenschappelijk bewijs toont aan dat kleren dus inderdaad de man (of vrouw) maken.

Niet alleen voor een ander, maar ook voor uzelf

Dit laatste gegeven toont aan dat kleren niet alleen invloed hebben op wat anderen over ons denken. Blijkbaar maken ze ook een verschil voor ons eigen gemoed. Zo was de conclusie van een studie dat het dragen van formelere kleding leidt tot een beter vermogen om objecten waar te nemen en te verwerken.

Een ander onderzoek liet zien dat het dragen van formelere kleding tot gevoelens van dominantie leidde, waarbij deelnemers minder concessies deden in onderhandelingen. De ervaring van het daadwerkelijk dragen van een kledingstuk blijkt hierbij belangrijk te zijn.

Om al deze onderzoeken samen te vatten: kleren maken dus de man (en vrouw)! Nu kunt u beginnen met het aanpassen van uw outfit op deze kennis, en met het bewust nadenken over de vooroordelen die u zelf vormt over andermans kleding…