18 december, 2019 0 Comments Kleding & uiterlijk

Weg met de dubbele Windsorknoop

Alternatieven voor het knopen van uw das

Het moet eens afgelopen zijn met de dubbele Windsorknoop. Te klassiek. Te symmetrisch. Te ouderwets. Te veel de knoop van een politicus. Het alternatief is ook nog eens makkelijker te knopen.

Geschiedenis van de dubbele Windsor

Hoe is deze manier van het knopen van uw stropdas de populairste geworden wereldwijd? Vooral voor formele gelegenheden is deze knoop altijd in trek geweest. De naam komt van de hertog van Windsor, al is dat niet helemaal terecht. Deze hertog droeg graag volumineuze knopen, maar heeft zelf nooit een dubbele Windsorknoop gedragen. In plaats daarvan liet hij zijn dassen voeren voor een dikkere knoop. Het herkomstverhaal blijkt hardnekkig, want zelfs al heeft het neefje van de hertog in de jaren ’60 zijn oom gefotografeerd om te laten zien dat hij geen dubbele Windsor in zijn das legde, is de naam van de knoop nooit veranderd.

Dasknopen die wel kunnen

  • Enkele Windsorknoop
  • Four-in-hand knoop
  • Dubbele four-in-hand knoop
Welke knoop legt u in uw stropdas??
Zo legt u de enkele Windsorknoop in uw das.

Enkele Windsor

De enkele Windsor wordt ook wel de halve Windsor of enkele knoop genoemd. Ook deze knoop is erg populair. Strikt gezien zou deze knoop eigenlijk de driekwart Windsor moeten heten, want qua dikte valt deze tussen de dubbele Windsor en de dunnere four-in-hand in.

Hang de das om uw nek met het korte gedeelte ongeveer tot op je broeksband. Sla het lange gedeelte over het smalle, haal het lange gedeelte vervolgens door het rondje om uw nek. Eindig, zoals bij alle knopen, door een lus te maken rondom het smalle gedeelte en door te halen. 

Four-in-hand

Waar de naam four-in-hand vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige bronnen verwijst de naam naar een rijtuig met vier paarden waarvan ofwel in de teugels ofwel in de sjaals van de koetsiers een four-in-hand knoop werd gelegd. Anderen geloven dat de naam verwijst naar hoe de leden van een gelijknamige Londense herensociëteit hun dassen knoopten.

Sla het lange gedeelte van de das een keer om de staart en haal binnendoor door de gecreëerde lus. Duw er een subtiele kuiltje in en klaar. De four-in-hand gaat goed met zowel wollen dassen als gehaakte dassen.

Hoe knoopt u uw das?
Zo maakt u de enkele en dubbele four-in-hand knoop.

Dubbele four-in-hand

Voor dunnere (bedrukte) zijden dassen is de dubbele four-in-hand geschikt. Kies  een klassiekere kraag (waarbij de punten van de boord dichter bij elkaar liggen) voor dunne dassen.En kies een licht weggesneden kraag bij dikkere dassen.

Sla het lange gedeelte van de das twee keer om de staart en haal binnendoor door de binnenste gecreëerde lus. Duw er een subtiele kuiltje in en klaar. De four-in-hand gaat goed met zowel wollen dassen als gehaakte dassen.

Beide four-in-hand knopen gaan ook goed onder een button-down hemd. Italianen laten dan wel vaak ’nonchalant’ de knoopjes onbenut; de kraag wordt immers door de das op de plek gehouden. 

Mocht het u niet lukken uw das te knopen, ga dan eens langs bij New Tailor voor advies. Of kijk naar een van de vele video’s over dassen knopen die beschikbaar zijn op Youtube.


Share:
Tagged: