14 december, 2019 0 Comments Omgangsvormen

Cadeautips voor kerst

Zo vindt u een geschikt cadeau

De feestelijke decembermaand is weer begonnen. Dat betekent dennenbomen, kerstverlichting, gezelligheid en… cadeaustress! Want wat moet u nu weer geven aan die oom die alles al heeft? Uit onderzoek blijkt dat we vaak geen cadeaus uitkiezen die zorgen voor maximale happiness van de ontvanger (al denken we zelf van wel). Wij helpen u op gang met wat tips voor het perfecte geschenk.

Maak uw cadeau persoonlijk

Een cadeau komt meer binnen bij de ontvanger van het cadeau als het meer is dan alleen materialistisch. Het mag wel een ‘ding’ zijn, maar dit ding zal meer gewaardeerd worden als blijkt dat u er als gever meer tijd en moeite in heeft gestopt dan een wandeling naar de winkel. Dit kan al zo simpel zijn als het laten personaliseren van een cadeau door de initialen van de ontvanger erop te zetten. Waar houdt de persoon waarvoor u een cadeau koopt van? Is er iets dat hij of zij niet kan missen? Of heeft hij of zij toevallig laatst nog laten vallen dat de waterkoker/fietstassen/lamp kapot zijn gegaan? Koop bijvoorbeeld een warme kruik voor iemand die het altijd koud heeft, of een abonnement op een luisterboekenapp (zoals Storytel) voor iemand die veel reist voor werk.

Pas hier wel mee op! Het is niet altijd alleen ‘the thought that counts‘. Als u heel lang heeft nagedacht over een persoonlijk cadeau, hoeft dat niet te betekenen dat de ontvanger de symboliek achter het cadeau meteen begrijpt. Zorg er dus wel voor dat het ook een leuk cadeau is, waar de ontvanger ook blij mee kan zijn zonder de gedachtegang erachter te kennen. Uit onderzoek blijkt dat cadeaugevers vaak verkeerd inschatten hoeveel ‘de gedachte telt’ voor ontvangers. Sterker nog, ontvangers zijn pas gemotiveerd om na te denken over de gedachte achter het cadeau als daar reden toe is, bijvoorbeeld als het cadeau zelf niet veel voorstelt.

Maak een cadeau

Over persoonlijke cadeaus gesproken: cadeaus hoeven niet alleen uit de winkel te komen. U kunt ze ook zelf maken! Denk bijvoorbeeld aan een fotoboek, of een filmpje van momenten samen. Of de creatievelingen onder ons kunnen iets borduren, verven of knutselen. Kunst voor in huis is leuk om te krijgen (mits u de smaak van de ander goed kent), maar al helemaal als de kunstenaar ook nog een bekende is. Kijk ook hier wel uit: dit kan er ook toe leiden dat de ontvanger zich genoodzaakt voelt het ergens neer te zetten, zelfs als hij of zij er geen fan van is. Een handige oplossing is anders een cadeaubon van een echte kunstenaar die handgemaakte werken verkoopt en waar de ontvanger zelf iets uit kan zoeken.

Houd de ander in gedachten

Daarop aansluitend, probeer uw eigen belangen uit te schakelen bij het kopen van cadeaus. Veel gevers maken de fout om ofwel te denken ‘Wat zou ik graag krijgen?’ ofwel ‘Wat is leuk om te geven?’. Maar bij cadeaus geven gaat het even niet om u, maar echt om de ontvanger. Een optie waarmee u altijd safe zit: koop iets wat op zijn of haar verlanglijstje staat. Ook al is dat iets dat u nooit en te nimmer blij zou maken.

Dit geldt helaas ook voor saaie verlanglijstjes. Vraagt iemand om een bijdrage aan een reis of groter cadeau? Tja, dat voelt onpersoonlijk om te geven, maar de ontvanger is er blij mee. In feite is het egoïstisch om te denken: ik geef iets leukers dan geld. Dan gaat het namelijk om het feit dat ú iets leukers wil geven, terwijl de ontvanger daar geen behoefte aan heeft. Het voelt Uiteraard bestaan hier uitzonderingen op als u echt denkt dat u het allerbeste cadeau ooit heeft bedacht dat helemaal bij deze persoon past.

Handige tips voor kerstcadeaus
Wat vindt u leuker: een cadeau geven of een cadeau krijgen?

Koop een abonnement

The gift that keeps on giving! En er zijn zoveel meer abonnementen dan slechts voor tijdschriften of kranten. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op bonbons of koffiecups. Van verse bloemen tot aan panty’s die elke maand aan de deur worden bezorgd… U kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een abonnement voor. Een leuk cadeau voor beide, want de ontvanger krijgt elke maand opnieuw iets leuks in de brievenbus, en zal hierbij elke keer even aan u denken.

Geef een ervaring

Een cadeau hoeft niet per se tastbaar te zijn. Geef bijvoorbeeld iets om te doen, zoals een workshop of cursus, tickets voor een voorstelling, een bijzonder etentje, een dagje sauna of een (eendaagse) citytrip. Mensen voelen zich meer verbonden met een gever van wie ze een activiteit krijgen dan een materialistisch cadeau. Bovendien valt een ‘ding’ sneller tegen dan een ervaring. Nog leuker als jullie het dan ook nog samen gaan doen!

Koop een praktisch cadeau

Waar gevers zich meer verbonden voelen met de ontvanger als ze veel moeite in een cadeau hebben gestopt, geldt dat voor ontvangers juist als ze een praktisch cadeau ontvangen dat handig te gebruiken is. Hoewel gevers liever lijken te gaan voor een wauw-reactie op hun cadeau, blijkt dat ontvangers op de lange termijn blijer zijn met een cadeau dat handig is in de praktijk. Waarschijnlijk kunnen ze daar ook langer gebruik van maken. Ook blijkt uit onderzoek dat ontvangers de prijs van een cadeau veel minder belangrijk vinden dan gevers.

Recycle uw cadeaus

Neem deel aan de hype van de deeleconomie en stel eens voor om dit jaar lootjes te trekken of een dobbelspel te spelen met alleen maar tweedehands cadeaus. Dat betekent dat u geen excuus meer heeft om het opruimen van de zolder nog langer uit te stellen. Denk behalve zoldercadeautjes ook aan de kringloopwinkel, waar u vooral goed terecht kunt voor servies en meubels. Zo zullen jullie eindigen met bijzondere én verantwoorde cadeaus!