27 november, 2019 0 Comments Kleding & uiterlijk

Sneakergekte, zelfs op werk

De ‘versneakering’ van de samenleving

Sneakers zijn de nieuwe herenschoenen, de nieuwe Uggs, de nieuwe pumps… Want onder welke outfit passen ze nou niet? Zelfs het formele zakenleven lijkt die opvatting te delen, want ook in bedrijven zien we de sneaker steeds vaker terug. 

Ze zijn er in veel soorten en maten, en voor elke gelegenheid. Zo kennen we inmiddels de designsneaker, de sneaker met hak en de sneaker die eruit ziet als een sok met een zool en de ordinaire gymschoen. In al deze vormen zien we de sneaker ook steeds vaker op straat.

Versneakering

Waar komt die ‘versneakering’ van de maatschappij vandaan? “Onze samenleving wordt over de gehele linie informeler, meer casual,” zegt Anneke Smelik, die als hoogleraar visuele cultuur onderzoek doet naar de modecultuur in ons land. “Het integreren van sneakers in het straatbeeld past goed bij deze trend.”

De multiculturele jeugdcultuur zoals overgewaaid uit de VS heeft hier een grote invloed op. “Ook in Nederland zie je veel modieuze sneakers terug uit de rapperscultuur, bijvoorbeeld van het Amsterdamse merk Patta,” legt Smelik uit. “De afgelopen jaren is het ook voor volwassenen steeds normaler geworden om een nette outfit te upgraden door er hippe sneakers onder te dragen.” Sporticonen en muzikanten zijn nu onze rolmodellen en die krijgen meer navolging dan bijvoorbeeld politici of de top van het bedrijfsleven. 

Sneakers kunnen altijd en overal
De keuze is reuze: sneakers bestaan tegenwoordig in alle kleuren, merken en vormen.

Sneakers op werk

Ook in een formele setting, zoals op werk, zien we de sneaker daarom steeds vaker terug. Hoewel het zeer verschilt per bedrijf en branche, is het dragen van sneakers onder een pak niet ongewoon. Dit geldt voor mannen en vrouwen. “Zo kunnen vrouwen hun hoge hakken lekker thuislaten en er tegelijkertijd hipper uitzien,” zegt Smelik lachend. 

De meeste banken hebben zo hun eigen kledingregels en bij grote advocatenkantoren lijkt de dresscode te verschillen per afdeling. Volgens Smelik is dit ook iets typisch Nederlands. “In buitenlandse bedrijven zijn ze vaak formeler, daar pik je de Nederlander er bij wijze van spreken zo tussenuit,” zegt ze. “Laatst had ik iemand voor me die ging solliciteren voor een internationale commissie, zonder pak aan. Daar schrok ik wel van, buitenlanders kunnen echt beledigd zijn als je aankomt in je kloffie.”

Sportschoenen onder een nette outfit.
Sportschoenen onder een pak maken uw outfit hipper.

Als uw bedrijf soepelere kledingvoorschriften kent, betekent dat natuurlijk niet dat u meteen alle formele regels overboord hoeft te gooien. Dus pas op als je de schoen informeler is moet de rest van je outfit dat ook wel een beetje zijn. Als het te veel botst qua stijlkeuze dan sla je plank een beetje mis. Draag minder glanzende stoffen. Wijdere kleding en minder contrast. Kies bijvoorbeeld voor een katoenen pak met gympen of voor een pantalon en overhemd met leren sneakers eronder. Dat is precies wat met de dresscode ‘smart casual‘ wordt bedoeld: casual maar toch ook chique!

Sneakers als investering

Hoewel we de ‘gewone’ sneaker in het dagelijkse leven veel om ons heen zien, zijn er ook bijzondere exemplaren waarvan er maar enkele bestaan. Sommige sneakerheads verzamelen ze, andere zien het als een investering. Ook dit is een nieuwe trend, waar sneakermerken op in spelen door de oplage van bepaalde modellen bewust laag te houden waardoor deze collector items worden.

Voor de deur van kledingwinkel Patta kamperen wel eens fans als ze een limited edition uitbrengen. En dat is niet zo gek. Het duurste (gedragen) paar ooit werd dit jaar nog geveild voor €392.000. Op de lijst van duurste ongedragen sneakers die verkocht worden in plaats van geveild, staat het model Kanye West x Louis Vuitton Jasper bovenaan met een prijs van €26.000.

Volgens The Economist wordt er alleen in de VS al ongeveer 1,4 miljard euro uitgegeven aan zeldzame exemplaren, wat neerkomt op 10% van de gehele sneakermarkt. Met tien paar in bezit zou u gemiddeld 280% winst kunnen maken (met een verkoopwaarde van rond de €7000).

Gympen gaan als warme broodjes over de plank
Hoeveel heeft u over voor een paar sneakers?

Nu alleen nog de beste manier vinden om die gewilde sneakers in handen te krijgen! Sneakerfreaks in Rotterdam en Amsterdam kunnen terecht op Sneakerness, de internationale beurs voor sportschoenen die elk jaar wordt gehouden in deze steden. Wees voorbereid op lange rijen, want jongeren liggen tegenwoordig krom voor een paar felgekleurde Balenciaga’s of de iets rustige Adidas Yeezy boost 350 v2 (allebei ver boven de €500). Daar heeft u ook een paar Crocket & Jones Chelsea boots voor. 

Doordat sneakers en bijvoorbeeld carshoes hun intrede hebben gedaan in de kantoren, zie je daar minder lichtbruine schoenen. Maar het zou wel eens kunnen dat de sneakerstorm volgend jaar wat gaat liggen (hoewel dit waarschijnlijk niet geldt voor de verzamelstukken). Is de trend op zijn retour? Anneke Smelik: “De invloed van sportmode is heel groot geweest de afgelopen decennia, maar de formelere schoen schijnt terug te komen.” Elke trend heeft zijn tegentrend…


Share: