13 oktober, 2019 0 Comments Privé

Cultuurtip: naar het Ballet

Een avond naar het ballet is een cultureel uitstapje voor jong en oud. Misschien niet té jong, want meestal is het wel een lange zit. Maar zoals de ballerina’s over het toneel vliegen, zo vliegt ook de tijd voorbij tijdens een voorstelling. Tegelijkertijd wordt deze tijdsbesteding vaak als elitair gezien. Hoe is dat zo gegroeid? En hoe kleedt u zich dan in deze chique setting?

Geschiedenis van het ballet

Ballet als dans bestaat al sinds de 15e eeuw, en is ontstaan aan het hof in Italië als vermaak. Vrij snel daarna werd het naar Frankrijk gebracht. Hier werd ook de eerste balletschool opgericht door koning Lodewijk de 13e, waardoor de termen in de dans nog steeds allemaal Frans zijn. In 1681 dansten er voor het eerst vrouwen mee in een ballet. Pas in de 19e eeuw worden spitzen uitgevonden, die ervoor moeten zorgen dat het lijkt alsof de ballerina’s vliegen. Het ballet wordt vaak gezien als de basis voor alle andere dansstijlen.

Nederland kent vier internationaal bekende dansgezelschappen. Sinds 1945 bestaat het Scapino Ballet, dat in Rotterdam werd opgericht voor de jeugd. In Den Haag danst sinds 1959 het Nederlands Dans Theater. In 1961 werd het Nationale Ballet opgericht, dat ontstaan is uit het Nederlands Ballet en het Amsterdams Ballet. Dit dansgezelschap heeft als thuisstadion de Stopera in Amsterdam, maar reist ook veel rond. Het gezelschap Introdans kwam er in de jaren zeventig bij voor de provincies Gelderland en Overijssel.

Een ballerina op spitzen in het theater
Een ballerina in haar tutu en op spitzen.

Dresscode ballet

Dat het ballet soms nog steeds als elitair tijdverdrijf wordt gezien, heeft te maken met deze geschiedenis. Oorspronkelijk was het vermaak voor de koninklijke leden aan het hof. Vandaag de dag is dit niet per se meer de waarheid, maar wel iets wat terug te zien is in de kleding die men draagt bij balletvoorstellingen. Officieel is er geen dresscode; de site van het Nationale ballet zegt daarover: “Ons publiek is gemêleerd en bestaat uit cultuurminnaars van jong tot oud en afkomstig uit uiteenlopende doelgroepen. Trek iets aan waar u zich prettig bij voelt.”

In de praktijk leidt dit advies vaak tot een grappige combinatie van outfits in het publiek. De meeste mensen houden vast aan het traditionele beeld en gaan toch op chique: een pantalon met blouse (en soms zelfs jasje) voor de heren, een jurkje, broekpak of pantalon met top voor de dames. Een ander deel van het publiek zal het kledingadvies letterlijker hebben genomen en in een alledaagse outfit verschijnen. Aan u de keus of u liever underdressed of overdressed verschijnt. Het fijne is: beide groepen zijn niet raar of zeldzaam. Alles lijkt te kunnen achter de deuren van de magische Grote Zalen waar de dansers door de lucht zweven.

Voorstellingen

Een andere reden dat het ballet als elitair wordt gezien, zijn de soms hoge prijzen. Die zijn echter niet zo hoog meer als u uitvindt hoe hard de vele dansers in een gezelschap trainen, en hoeveel uur per dag ze werken. Daarnaast zijn er ook vaak goedkopere tickets beschikbaar! Zo verschilt de prijs bijvoorbeeld erg per rang waar u wilt zitten, en ook per dag. Voor jongere en oudere mensen geldt vaak een speciale korting. Let ook goed op last-minute kaartverkoop, waarbij tickets op de dag zelf nog goedkoop worden verkocht.

Dansers van het ballet spelen Don Quichot
Een scène uit de voorstelling Don Quichot.

De bekendste balletvoorstellingen zijn Het Zwanenmeer, Sleeping Beauty, Giselle, Romeo & Julia en Don Quichot. Deze voorstellingen worden eindeloos opgevoerd door verschillende gezelschappen wereldwijd. Het Nationale Ballet is deze week in première gegaan met Romeo & Julia. In februari zal Giselle worden opgevoerd.


Share: