6 oktober, 2019 1 Comment Kleding & uiterlijk

Kledingtips: presentatie

Wat te dragen als u moet presenteren?

Presenteren is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen zijn natuurtalenten, anderen staan liever niet in de spotlight. Zelfverzekerdheid is het halve werk. Zolang u presenteert met autoriteit en overtuiging, zal uw publiek denken dat u dé expert bent op dit gebied. Maar hoe maakt u een zelfverzekerde indruk? Uw uitstraling en kleding spelen daarbij een grote rol, dus denk na over wat u aantrekt. Hier wat tips.

Goed gekleed voor de dag komen is natuurlijk altijd fijn, maar tijdens een presentatie kan het voor meer zorgen dan zelfverzekerdheid. De juiste kleding zorgt er ook voor dat u serieus wordt genomen. Er goed verzorgd uitzien is dus stap één in een goede voorbereiding van uw presentatie.

Geen afleiding

Zorg er in ieder geval voor dat uw kleren niet afleiden van uw presentatie. Geen schreeuwende teksten op een shirt is vanzelfsprekend, maar ook kleine details als prints, kleuren of zakjes kunnen afleiden. De keuze is aan u, maar denk er over na. Wilt u bij de groep van toehoorders horen of just niet. Met kleding kunt u dat uitstralen.

Neem de tijd in de ochtend om in het daglicht te kunnen bekijken of er echt nergens opvallende vlekken op uw kleren zitten. Draag geen lichtgrijs of lichtblauw om zweetvlekken te voorkomen! Desnoods kunt u speciale okselpads gebruiken.

Ken uw doelgroep

Wat de juiste kleding is, hangt uiteraard af van de context en uw boodschap. Binnen de context speelt de doelgroep een belangrijk rol. Draag kleding waar uw doelgroep zich mee kan identificeren, zodat u niet te formeel of informeel gekleed bent. U kunt zich voorstellen dat de dresscode voor presenteren voor investeerders of een jonge start-up nogal verschilt. Schroom niet om de organisator te vragen naar het publiek. En bedenk welke impact u wilt maken en welke impact de inhoud moet krijgen.

Het kan natuurlijk ook dat de situatie van tevoren niet duidelijk is. Neem dan het zekere voor het onzekere door een jasje en een das mee te nemen. Een opvallende das kan afleiden, maar ook een statement zijn. Bovendien zorgt een das ervoor dat mensen makkelijker geconcentreerd blijven op uw gezicht en dus beter luisteren. Voor vrouwen kan een paar hakken van pas komen. Zonder blijft u casual, maar als u ziet dat de zaal er formeler uitziet, kunt u deze snel toevoegen aan uw outfit voor een nettere uitstraling. De kleur en het materiaal van uw kleren hebben hun eigen taal. Aaibare stoffen maken uw boodschap zachter. Veel contrast zorgt ervoor dat uw boodschap steviger (en minder sympathiek) over zal komen.

Handig en verstandig

Behalve mooi is het ook handig als uw kleding praktisch is. Zonde als u veel gesticuleert of dingen aan wilt wijzen op een scherm, maar dat niet kunt door te strakke mouwen. Zelfs een net pak moet wel gewoon lekker zitten. Sommige stoffen zijn rekbaarder, waardoor u er makkelijker in kunt bewegen. Denk hierbij aan een elastische stof als crepe stretch, maar ook aan een chique stof als fluweel. Andere rekbare stoffen zijn tricot, velours, katoenlycra en wolpolyester. U kunt hier in uw pakkenwinkel ook specifiek naar vragen.

Een cliché: wees jezelf

Draag vooral niks dat u normaal ook niet zou dragen, alleen om indruk te maken op uw publiek. Dat zal niet bijdragen aan uw zelfverzekerdheid. Juist als u zich fijn voelt in wat u draagt, kunt u zich volledig concentreren op het geven van uw presentatie. U kunt voor de zekerheid de presentatie oefenen in de kleren die u in het echt ook zult dragen. Succes!