20 september, 2019 0 Comments Omgangsvormen

Namen onthouden: hoe doet u dat?

U kent het wel. Een netwerkevenement waar u vele handen schudt, maar elke keer lijkt het wel alsof uw eigen naam zeggen zo’n moeite kost dat u de naam van de ander een seconde later alweer vergeten bent… Namen kunnen onthouden is voor iedereen een waardevolle eigenschap, en ook zeker in het zakenleven waar het niet onthouden van een naam op desinteresse kan lijken.

Voorbereiding is het halve werk

Lees u goed in op het evenement. Wat is het voor evenement waar u heen gaat en wat voor publiek komt er? Met die informatie in het achterhoofd kunt u bedenken met wie u waarschijnlijk te maken zal krijgen. Zoek deze personen alvast op op sociale media, zodat u straks weet welke naam bij wie hoort. Dat klinkt misschien als valsspelen, maar het is slechts een slimme zet!

Netwerken is net werken

Voor uw hersenen is dat zeker het geval als u het goed wil doen! Zorg ervoor dat u een naam goed kunt verstaan, want aan akoestiek blijft soms te wensen over op netwerkevenementen. Indien nodig, kunt u om herhaling vragen. Dat zal men waarschijnlijk alleen maar waarderen.

Probeer bewust andermans naam te verbinden aan zijn of haar gezicht. Misschien is het u weleens opgevallen dat u minder moeite had met het onthouden van een naam als u deze ergens mee associeerde, bijvoorbeeld met een kennis met dezelfde naam. Verzin daarom bepaalde ezelsbruggetjes, zoals het bedenken van alliteraties. Zo heeft Bernard Blauwe ogen, en is Lize een Lijzige vrouw. Hoe die trucjes werken, leggen Ierse onderzoekers uit in de volgende video:

Hoe werkt ons geheugen?

Bij het onthouden van namen zit het probleem dus vooral in het ‘coderen’ van de herinnering aan de naam. Daarom is het belangrijk dat dit bewust gebeurt, bijvoorbeeld door te associëren. Het limbisch systeem in ons brein verbindt herinneringen aan emoties. Daarom is het makkelijker om gebeurtenissen te onthouden die een emotie oproepen dan een (emotieloze) naam. Probeer iemands naam dus te koppelen aan een verrassend of grappig mentaal beeld.

Wist u dat iedereen een goed geheugen kan trainen? Boris Konrad is hersenonderzoeker én wereldrecordhouder namen onthouden, maar zelf zegt hij dat dat niet met talent maar met training te maken heeft. Oefening baart dus kunst!

Als dit nog niet mag baten, kan het helpen bij het consolidatieproces om de naam na deze gehoord te hebben meteen hardop te herhalen. Als u echter weet dat uw geheugen u toch nog in de steek gaat laten, kunt u ook even snel naar de wc’s sneaken om de naam op te schrijven in een notitieboekje met daarbij bijbehorende eigenschappen van de desbetreffende persoon.

Nazorg

Probeer bij het afscheid, als het dan nog niet te laat is, namen nog eens te herhalen. Op die manier verplaatsen ze hopelijk eerder naar uw langetermijngeheugen, waardoor u namen de volgende keer kunt ophalen. Om die reden is het ook slim om de herinnering aan een naam niet slechts aan een bepaalde locatie te koppelen.

Nog een simpele, maar belangrijke, tip: goed slapen! Vermoeidheid leidt tot een slechter geheugen, of het nou om namen, taken of gebeurtenissen gaat. Hopelijk maakt u met deze tips de volgende keer een blijvende indruk met het noemen van uw zakenrelaties bij naam!


Share: