26 augustus, 2019 0 Comments Kleding & uiterlijk

De juiste smoking

In het najaar zijn er weer allerlei events waar een smoking gedragen kan worden. Denk aan eindejaarsdiners, gala’s, het filmfestival, fundraising diners en natuurlijk de feestdagen. In de juiste outfit wordt elke bijeenkomst specialer. En de smoking is wellicht wel het meest iconische kledingstuk dat in de garderobe van elke gentleman thuis hoort. 

Een smoking heeft geen splitten en is vaak iets korter dan een normaal jasje. De zakken zijn meestal gepaspeleerd. Less is immers more. De broek heeft tegenwoordig weer vaker een bandplooi en wordt idealiter achter als een bretelbroek aangesneden, omdat de broek daardoor mooier blijft zitten. Op de zijkant zit een bies oftewel galon. De broek krijgt geen omslag en wordt tot op de lakschoen of pump gedragen. Het hemd onder uw smoking heeft een blinde lijst of een ingezet borststuk gemaakt van Marcella of van een geplisseerd katoen. In beide gevallen draagt u dan studs om het hemd op de borst te sluiten.

Stof

De ultieme smoking is wellicht gemaakt van zwart Barathea met een glad zijden revers en galon. Overal inzetbaar, door zowel als gastheer als gast. U maakt er nog meer een huisjas van met brandenburgerkoord op de voorpanden en de armen gestikt. Veelal zijn die varianten dan double-breasted. Een smoking met een enkele rij ziet u vaker. De satijn op de revers kan ook geribbeld zijn. De knopen op de mouw en op het voorpand zijn bedekt met het satijn of zijde dat op de revers wordt aangebracht. Een shawlkraag is een alternatief en werd bijvoorbeeld door James Bond in ‘Dr. No’ en ‘Sky Fall’ gedragen. Een vest onder uw effen smoking maakt het af. 

Laat u smoking van een comfortabel lichte wol maken; er mag enige glans opzitten. Een fijnere draad zoals de super 180 werkt als een spiegel en is minder geschikt. Een ideaal gewicht van de stof ligt rond de 270 gram; vaak is het op feestjes toch al warm genoeg. Let er tijdens het doorpassen van uw jasje op dat deze voldoende ruimte heeft om te dansen en om uw onderarmen op een tafel te laten rusten terwijl u dineert. De heup moet niet te strak zijn, ook al omdat de splitten ontbreken. Het binnenwerk van het jasje moet juist zo licht mogelijk zijn voor optimaal dansgenot. In de winkels van bijvoorbeeld New Tailor kunt u meer inspiratie opdoen, want zoals u leest zijn er ook bij een smoking nogal wat opties.

Kleur

Een smoking kunt u ook laten maken in een nachtblauwe stof, al dan niet met iets meer glans. Nachtblauw oogt namelijk in kunstlicht donkerder dan andere zwarte stoffen. Ook een velours jasje op een zwarte broek of op een Black Watch ruit is gaaf. Vroeger was een velours jasje het letterlijke smokingjasje dat u verwisselde van uw rok. Een velours jasje kan naast zwart en nachtblauw ook fraai zijn in burgundy of racing green. In de zomer of op de Loveboat kan het jasje wit zijn met zwarte of witte satijnen revers. 

Strik

De (black) strik maakt u uiteraard zelf. Zie hier hoe u een strik knoopt. De geoefende gentleman heeft een strik uit één stuk die speciaal voor zijn nekmaat is gemaakt. Op die manier heeft u direct invloed op de grootte van de strik. Want te klein, zeg 3,5 cm wijd, kan sneu lijken en we zijn ook alweer klaar met de strikken van wel 8 cm groot. Zorg voor voldoende stevig binnenwerk in de strik zodat deze mooi blijft staan. 

Oorsprong

De naam smoking komt waarschijnlijk van het woord smoking jacquet, dat na het diner werd aangedaan om een sigaar te roken. Op deze manier ging het nette dinner jacquet niet naar rook ruiken. In veel Europese landen gebruiken we het woord ‘smoking’, terwijl ze in Engeland de smoking nu ‘dinner jacket’ noemen en in de Verenigde Staten een ‘tuxedo’. 

De oorsprong van de smoking is onzeker. De legende is dat de smoking geïntroduceerd werd op 10 oktober 1896 door de Amerikaanse dandy Griswold Lorillard, zoon van een tabaksindustrieel, die het waagde om tijdens een bal in het New Yorkse Tuxedo Park in een jas zonder panden te verschijnen. De smoking was geboren en vanaf toen noemden de Amerikanen dit pak een tuxedo.