29 juli, 2019 0 Comments Omgangsvormen

Gespreksonderwerpen in het buitenland

Menig Nederlander is naar het buitenland om van de zon te genieten en wellicht zich te verdiepen in de locale gewoontes. Als u de plaatselijke taal spreekt, gaat dat een stuk makkelijker. Ook als u de taal niet spreekt, kunt u misschien aanpappen met de bewoners in het Engels. Nederlanders durven te praten. Een grote valkuil is om onze directe manier van communiceren (soms) letterlijk te vertalen naar een andere plek op deze aarde. Nederlanders zijn vrijgevochten en dat kan sympathiek zijn maar al te vaak worden we als horken beschouwd. Dus welke gespreksonderwerpen kunt u het best mijden in andere Europese landen? Gespreksstarters die in andere culturen misschien werken, kunnen hier juist averechts uitpakken. 

Frankrijk

In dit land is het sowieso een goed idee om in het Frans te praten, hoe gebrekkig uw Frans ook is. Het aansnijden van een onderwerp in de taboesfeer wordt in het Frans een  faux pas genoemd. In Frankrijk zijn ze voorzichtiger in sociale interacties dan in  Noord Europa wat voortkomt uit de katholieke geschiedenis van het land.  Persoonlijke vragen, zoals vragen of iemand getrouwd is, worden als onbeleefd of te nieuwsgierig gezien. Wellicht ook al omdat Fransen met iedereen flirten. Vermijd ook het praten over politieke of religieuze voorkeur. Veiliger is om over algemene zaken als de Franse cultuur, kunst of eten te praten.

 

Duistland

Er is wat aan het veranderen in Duitsland. Niet iedereen hoeft meer met ‘Sie’ aangesproken te worden. Regelmatig wordt u gevraagd te ‘Dutzen‘. Maar natuurlijk is de ‘punktlichheit‘ en formele manier van omgaan met elkaar nog steeds een sterke gewoonte. Dat blijkt ook uit de iets groter persoonlijke ruimte die Duitser in acht nemen. Geschikte gespreksonder-werpen zijn uw levensloop en uw werkveld. Bovenal zijn algemeenheden over uzelf de stad waar u bent of waar u vandaan komt goede onderwerpen. Ook algemene economische zaken zijn goede gespreksonderwerpen. En Die Mannschaft ontbreekt in geen enkel gesprek.

 

Spanje

Spanjaarden praten niet graag over geld of over hoeveel ze uitgeven. Dit heeft niet alleen met de economische situatie in het land te maken, maar ook met de cultuur. Dat iets duur is of praten over de economie in het algemeen kan wel. Een ander onderwerp dat erg gevoelig ligt in Spanje is regionalisme, omdat het land veel regionale trots kent. Kijk ook uit voor wie u Spaans en Catalaans noemt. In Spanje, waar langs de weg reclame wordt gemaakt voor bordelen, lijkt seks geen grote taboe te zijn. Ook hier is eten en de Spaanse cultuur een geliefd gespreksonderwerp.

Italië

Ook in Italië kun je bepaalde persoonlijke onderwerpen over werk en familie beter niet bespreken bij een eerste ontmoeting. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als religie en het Vaticaan, maar ook de politiek, belasting en de maffia. Zelfs als Italianen zelf hun cultuur bekritiseren, is het beter uzelf hier afzijdig van te houden. Hetzelfde geldt voor de tweede wereldoorlog. En beledig vooral het lokale voetbalteam niet! Je eigen familie en La Dolce Vita (met hen) zijn juist wel de onderwerpen.

Zweden

Probeer hier religie, familie en ouderschap als gespreksonderwerpen te voorkomen. Politiek ligt iets minder gevoelig, zolang de structuur van het systeem niet wordt bekritiseerd. In Zweden is opscheppen een taboe, over uzelf of uw kinderen. Het geven van complimentjes zullen Zweden niet bij een eerste ontmoeting doen. Wees niet te oppervlakkig of te overdreven door het gebruik van superlatieven. Begin ook vooral niet over het alcoholmonopolie van de Zweedse staat als u er uw twijfels over heeft. En zeur vooral niet!

Verenigd Koninkrijk

Over het algemeen zijn Britten gesteld op hun privacy, waardoor te persoonlijke vragen ook hier minder op prijs worden gesteld. Britten praten niet graag over hun leeftijd en houden hun gewicht ook liever geheim. Ook hier is het inkomen geen favoriet onderwerp en gebruiken ze niet veel superlatieven of handgebaren. Sterker nog hun manier van communiceren is nogal indirect en bovenal ingetogen en minder luid dan wij schreeuwen. Lees en hoor vooral tussen de regels door.  Sociale status is belangrijk in deze traditionele maatschappij maar daarover praten is not done. Dat moet blijken in allerlei kleine maniertjes van doen. Vraag niet zomaar wat iemand voor zijn of haar geld doet. U kunt het wel hebben over educatie of opleiding. Geef ook geen commentaar op de locatie van een huis of appartement; alhoewel commuten een geliefd onderwerp is. Brexit is dat niet!


Share: