14 juli, 2019 0 Comments Eten & Drinken

Dé cocktail van deze zomer: Negroni

Tegenwoordig zie je ‘m overal op internet verschijnen en hij staat zelfs in de lijst van beste drankjes ter wereld van Lonely Planet: de Negroni cocktail. Hij brengt u met één slok in Italiaanse sferen. Waarom is dit drankje opeens zo populair en hoe maakt u een goede Negroni?

Dit Italiaanse aperitief is verfrissend door zijn citrus- en kruidensmaak. Zoals een echte aperitief betaamt, is het drankje bedoeld om de eetlust op te wekken en wordt deze in Italië dan ook voorafgaand aan de maaltijd gedronken.

Een Negroni dient te worden gedronken met kleine slokjes, omdat de bitterheid anders kan afschrikken. Geef ook niet meteen op als u de cocktail de eerste keer te bitter vindt, geef uzelf de tijd om aan de smaak van uw favoriete nieuwe drankje te wennen. De vermout zorgt voor een klein zoetje, in combinatie met het citrusaroma.

Het recept voor de cocktail komt uit de negentiende eeuw, en was in de eerste helft van de vorige eeuw net zo populair als de Martini en de Manhattan. Vanaf de jaren ’50 werd het aperitief echter steeds minder gedronken, maar nu lijkt de Negroni weer een opkomst te maken. Terecht, vinden wij.

Waarom is de Negroni populair?

Een simpele reden voor zijn populariteit is waarschijnlijk de kleur. Deze zit tussen oranje en robijnrood in, en fleurt een mooi gedekte eettafel op een zwoele zomeravond op. Tip: éxtra mooi als de bloemen op tafel (en eventueel de servetten) deze kleur ook nog matchen.

De Negroni kan gezien worden als de nieuwe gin-tonic, met een iets sterkere, maar tegelijkertijd ook verfijndere, smaak. De bitterheid van de gehypete g&t komt terug in deze cocktail, maar mensen zijn toe aan iets nieuws deze zomer. Vermout, één van de alcoholsoorten die in een Negroni zit, heeft een relatief laag alcoholpercentage heeft van 18%. Trendwatchers voorspelden in 2018 al dat dranken lager in alcohol populairder zouden worden. Laag in alcohol is deze cocktail niet, met zijn drie soorten sterke drank als ingrediënten, maar het kan dat de populariteit van vermout toch heeft bijgedragen aan zijn gewildheid.

Nu de zomers steeds heter lijken te worden, biedt deze verfrissende cocktail uitkomst. De Negroni staat zowel trendy als stoer in de hand, en is populair onder mannen en vrouwen. Hij staat nog mooier wanneer geserveerd in een kristallen whiskyglas.

Hoe maakt u een goede Negroni?

Misschien nog wel het fijnst aan deze cocktail: hij is ontzettend makkelijk zelf te maken!

  • Vul een glas of tumbler met ijsblokjes
  • Voeg 30 ml gin, 30 ml rode vermout en 30 ml Campari toe
  • De Negroni is stirred, not shaken, dus roer deze 20 seconden door
  • Serveer met een schijfje sinaasappel of sinaasappelrasp

Als gin kunt u bijvoorbeeld de V2C Orange met sinaasappeltonen gebruiken, en als vermout die van Willem’s Wermoed, de eerste Nederlandse vermout. Alternatief is juist te kiezen voor de Navy Strength gin en de Antica Formula Vermouth van Carpano, wat gezien wordt als de originele vermout. Enjoy!


Share: