9 juli, 2019 1 Comment Omgangsvormen

Internationaal begroeten

Grote kans dat u iemand de hand schudt als u diegene voor het eerst ontmoet. En dat u aan bekenden drie kussen geeft. Hoewel dat voor Nederlanders heel vanzelfsprekend is, ligt dat in andere landen wel anders. Om ongemakkelijke situaties in het buitenland te voorkomen deze zomer (en daarna), raden we u dan ook aan deze blog goed door te nemen!

Hand schudden

Het schudden van de rechterhand is misschien wel de gebruikelijkste en meest internationaal verspreide begroeting die we kennen. Deze zien we ook in de politiek terug. In sommige islamitische landen mogen mannen en vrouwen echter niet elkaars hand schudden. In veel Aziatische landen kan een hand schudden wel, maar gepaard met een lichte buiging en het vermijden van oogcontact. In de Filippijnen doen ze het echter op de westerse manier, terwijl u in Thailand juist geen handen schudt maar een buiging maakt met de handpalmen tegen elkaar aan voor uw borst.

Kussen

Bij het ontmoeten van mensen die u reeds kent, ligt gedag zeggen anders. Als kussen uw ding is, begeeft u zich het best in Zuid-Frankrijk, waar vier kussen de norm is, of op het eiland Corsica. waar de wangen elkaar maar liefst vijf keer raken. Buiten Europa zoekt u het dan het best in Afghanistan, waar in sommige delen van het land acht kussen zelfs de gewoonte is!

Drie kussen

Wist u dat Nederlanders niet de enige zijn die drie kussen geven als begroeting aan bekenden? Ook in België, Zwitserland, Slovenië, Macedonië, Montenegro, Servië en Egypte doen ze dit, en in Rusland in combinatie met een stevige knuffel. De landen die drie keer kussen, beginnen hiermee aan de linkerkant. Voor twee wordt meestal juist eerst de rechterwang gekust.

Twee kussen

In de meeste Europese landen, zoals in Spanje, Duitsland en Kroatië, zijn twee kussen het gebruikelijkst. Als je in een land bent waar je het aantal kussen niet van weet, is dat dan ook de veiligste optie om awkward situaties te voorkomen. In Italië beginnen ze met kussen aan de linkerkant. Rond Parijs geven de Fransen twee kussen, zelfs bij een eerste ontmoeting die niet zakelijk is. Hetzelfde geldt voor Brazilië. In veel landen in het Midden Oosten worden ook twee kussen gegeven aan bekenden van hetzelfde geslacht.

In landen die meer traditionele religieuze waarden hoog in het vaandel hebben staan, zijn mannen die elkaar begroeten met een kus wel vaak gebruikelijk, hoewel dit in andere landen zeldzamer is. Ook geslacht speelt dus een rol in het bepalen van de sociale regels.

Eén kus

In veel Zuid-Amerikaanse landen, zoals Colombia en Argentinië, wordt één kus gegeven, meestal ook aan onbekenden. Dit is ook het geval in de Filippijnen. Sommige Nederlanders gaan tevens over op een enkele kus met mensen die dichterbij ze staan. In veel landen komt deze inverse relatie terug: hoe closer de relatie met een vriend, hoe minder kussen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het geven van meer kussen meer een ritueel weerspiegelt dan intimiteit.

De meningen zijn verdeeld over hoeveel bacteriën er verspreid worden door kusbegroetingen. In 2009 wilden Franse instituties tijdelijk la bise verbieden om de verspreiding van het H1N1 virus te voorkomen. 

Andere mensen zetten zich simpelweg af tegen de sociale standaard omdat kussen niet hun ding is. Voor die mensen was er eerst zoenbutton.nl, waar buttons gekocht konden worden die een voorkeursgroet aangaven, zoals ‘ik geef je een hand’. Helaas leek er toch niet genoeg animo te zijn voor deze site, wat betekent dat we echt zelf moeten aanvoelen hoe we in het buitenland begroet zullen worden. De beste manier om dat te doen is om afwachtend mee te gaan in de beweging van de ander.