27 juni, 2019 0 Comments Eten & Drinken

Nederlandse restaurants verbieden smartphones

Restaurants zoeken naar manieren om de gezelligheid aan tafel terug te krijgen

Waarschijnlijk heeft u het ook wel eens meegemaakt: een avondje uit eten met uw partner die van tafel opstaat om een telefoontje aan te nemen, of een date die meer interesse heeft voor het mooi vastleggen van de maaltijd dan voor u…

In bepaalde restaurants in Nederland is dat verleden tijd. Steeds meer restaurants verbieden namelijk het gebruik van mobieltjes bij binnenkomst. Zo is er bijvoorbeeld restaurant Vieux Paris in Arnhem, waar in de huisregels staat dat het gebruik van uw mobiel verboden is. “Het is eigenlijk begonnen doordat ik me er zelf aan stoorde als ik uit eten was dat mensen naast me alleen maar aan het appen waren en niet eens meer met elkaar praatten,” legt eigenaar Piet van Lieshout uit. Over het algemeen zijn mensen erg content met de regel in zijn restaurant. Werkt iets verplichten dan niet juist averechts? “Er zijn altijd wel mensen die denken: ik laat me niet vertellen wat ik wel en niet moet doen. Misschien blijven sommige klanten nu weg, maar dat zal dan.” Lachend voegt hij toe dat even een fotootje maken natuurlijk wel mag.

Vrijblijvend

In sommige andere restaurants is het verbod nog vrijblijvender. In restaurant De Witte Pauw in Elspeet, bijvoorbeeld, kunt u ervoor kiezen om uw mobiel in te leveren in de ‘Quality Time Box’ voor u aan tafel gaat. En de Brabantse restaurantketen ’t Zusje heeft een app waarop u punten spaart zolang u uw telefoon niet gebruikt. Met die punten kunt u dan weer prijzen winnen.

Leukere avond

Volgens de wetenschap zijn deze restaurants zo gek nog niet. Onderzoekers van de University of British Columbia ontdekten dat hun proefpersonen die zónder mobiel uit eten gingen een leukere avond hadden dan mensen die hun telefoon er wel bij mochten pakken. Deze laatste groep was meer afgeleid en raakte sneller verveeld, waardoor er minder van de sociale interactie werd genoten.

Steeds meer restaurants zijn het er dus over eens: zonder telefoon is er meer gezelligheid aan tafel. In het geval van een eerste date raden we u aan om er twee keer over na te denken om naar een van deze restaurants te gaan, want uw mobiel zal geen soelaas bieden in het geval van ongemakkelijke stiltes…


Share: