16 februari, 2018 0 Comments Internationaal

Chinees nieuwjaar

China viert feest want het nieuwe jaar (van de Hond) is vandaag begonnen. Het feest duurt  15 dagen, waarbij ook de laatste dag, 2 maart, weer belangrijk is. In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd wat Lentefestival betekent.

Alle leden van de familie komen bij elkaar in het huis van het oudste familielid. Voor sommige Chinezen die in de grote steden werken is dit de enige tijd van het jaar dat ze hun familie zien. Een belangrijk feest dus waar samenzijn tijdens de vele maaltijden centraal staat. Ook worden er rode enveloppen uitgedeeld ontvangen. Getrouwde, werkende familieleden moeten geld geven, terwijl kinderen en ouderen geld ontvangen.

Op veel deuren zul je rode Chinese tekens zoals 福 (fú) wat voorspoed betekent zien staan. 2018 is het Jaar van de Hond en dus zul je het komende jaar overal leuke afbeeldingen van honden zien. Verwacht ook een andere smaak van uw favoriete gerecht bij de Chinees dit jaar.

Het vuurwerk knalt ’s avonds nog veel harder dan in Nederland. Nadat het geknal verstomd is, worden de overige dagen gebruikt om andere familieleden te zien. Getrouwde vrouwen zoeken bijvoorbeeld hun eigen ouders op. Ook worden er er op deze dagen tempels bezocht. De laatste dag, het Lantaarnfeest, is tenslotte de afsluiting van het Chinese Nieuwjaar. Op deze dag, en soms al eerder, hangen Chinezen een rode lantaarn voor hun deur. Verwacht in deze vijftien dagen op zijn minst een grote vertraging als u goederen uit China verwacht. Het zakelijk leven ligt echt even stil.

Tekst deels ontleend aan nieuwsbrief Hans Toppee van de Werkplaatsfabriek.

 


Share: