5 februari, 2018 0 Comments News

De Blauwe Maandag #5

De Blauwe Maandag #5


OLYMPISCHE OMGANGSVORMEN

Woensdag beginnen de Olympische Winterspelen weer (de openingsceremonie is op vrijdag). In het Holland Heineken House kunt u uw hossende zelf zijn, maar zodra u in Pyeongcheang wandelt, dient u zich te gedragen.

De Koreaanse etiquette vertoont veel overeenkomsten met de Japanse omgangsvormen. De meeste gebruiken en ongeschreven regels komen voort uit de confucianistische leer. Die benadrukt vooral de eerbied voor ouderen en meerderen (bijvoorbeeld de baas). Maak dus plaats voor ouderen in de bus of metro, en ga op het trottoir aan de kant. Koreanen schudden bij een ontmoeting niet snel de hand. Een buiging is gebruikelijker. Spreek uw Zuid-Koreaanse gesprekspartner aan met zijn titel of met zijn functie. Dat klinkt nogal formeel, maar de spontane vriendelijkheid van de Koreaan kent geen grenzen. Het is normaal om relatiegeschenken uit te wisselen, zeker tijdens de eerste ontmoeting. Als u echt de blits wilt maken leert u nog snel even wat Koreaanse zinnetjes.

Groep

Het welzijn van de groep is belangrijker dan dat van het individu. Dus moet de harmonie worden bewaard. Nee zeggen is taboe en wijst op een gebrek aan respect voor een ander. Directe vragen zijn ongepast. Wees standvastig in uw communicatie, maar blijf altijd geduldig en beleefd. Zorg ervoor dat uw partner geen gezichtsverlies lijdt. Een echte relatie komt to stand na een eerste bezoek aan een karaokebar. Bij een bezoek aan woning, tempel of restaurant gaan de schoenen uit. Zorg dus voor schone en gatlozen sokken!

IT’S A PITTI

In januari bezochten we de Pitti Uomo, de halfjaarlijkse mannenmodebeurs in Florence. We begonnen iedere dag met perfecte espressi machiatti die op iedere straathoek te vinden zijn, we gingen ons te buiten aan een steak alla Fiorentina bij Fonticine en vergaapten ons aan de vele, in onze ogen, aanstellers die er op de beurs rondlopen.

Bovenal waren we er natuurlijk om inspiratie op te doen voor de komende seizoenen. En het mooie is dat alles wat volgend jaar wordt gebruikt door de modemerken nu al bij New Tailor aanwezig is. We zagen veel grote Prince Of Wales-achtige ruiten in allerlei bruintinten, brede corduroy, ruitvesten met revers met een ronding, een enkele streep en meer grijs. En veel meer combinaties dan pakken. Kleur wordt toegevoegd door roodtinten, okergeel en oranje in de accessoires. In juni zijn er weer bij!

 

OP GOEDE VOET

Wie langer dan een seizoen met zijn schoenen wil doen, moet wat tijd investeren in onderhoud. Wanneer schoenen erg vuil en dof zijn, is het tijd om ze te wassen. Dat kan bijvoorbeeld met Saphir Reno’mat. Na het wassen volgt de voeding, bij voorkeur met een kleurloze herstellende crème. Daarna komt het poetsen. De halfjaarlijkse APK-beurt kan worden afgesloten met schoenwas. Eindig altijd met een paardenharen borstel om de perfecte glans te creëren.

EN VERDER…

Er was de afgelopen week weer voldoende in het nieuws over trends in omgangsvormen en hoe het niet of juist wel moet. Bijvoorbeeld de lange tenen van de Polen, de opstelling van de Poolse regering en de absurde wet die het strafbaar maaktPolen  in verband te brengen met de Holocaust. Dan was er de taalcommissie van de NOS. De omroep wil niet langer spreken over blanke mensen, maar over witte mensen. Het woord blank komt overigens van blonc en is nauw verwant met blinken. Ook over oude namen laaide de discussie op. En dan was er nog de wens voor naming and shaming van uitzendbureaus met een discriminerend wervingsbeleid. Een soortgelijke wens leeft ook bij de Franse regering, maar dan voor bedrijven waar geen vrouwen aan de top zijn.

We kregen deze week ook eindelijk antwoord op de vraag “Waarom zijn Nederlanders toch zo bot?” Pardon, waarom willen ze alles bespreekbaar maken? Overigens, over bot gesproken: Donald Trump kan er ook wat van, zo lazen we in de Nederlandse versie van het boek van Michael Wolff, ‘Vuur en Woede’.

BESTELLEN

Bestel Het Blauwe Boekje hier!
Bestel Het Blauwe Boekje hier!hbb.vrijeboeken.com

U kunt Het Blauwe Boekje nog steeds bestellen. Slechts €24,95 en gratis thuisbezorgd.