14 januari, 2018 0 Comments Kleding & uiterlijk

Zegelring

Amy Groskamp ten Have schreef: ‘De goedgeklede man zal geen diamant aan zijn vingers dulden, noch aan zijn vest of das’. Een zegelring met wapen (indien geen wapen dan ook geen zegelring en zeker geen zegelring met een monogram en ook s.v.p. geen blinde zegelring met ongegraveerde steen) en eventueel een trouwring is de enige versiering aan een mannenhand.”

Een zegelring kan men zowel aan de ringvinger als aan de pink dragen. In Nederland dragen de meeste mannen de ring aan de ringvinger. Daarentegen is het in België, Frankrijk en Groot-Brittannië voor mannen gebruikelijk een pinkring te dragen.

Mannen voeren over het algemeen het volle wapen. Dat wordt dan ook meestal in zijn geheel in de zegelring gegraveerd, uiteraard in spiegelbeeld om ermee te kunnen zegelen. Maar men kan ook volstaan met alleen het schild net als de zegelring voor vrouwen. Ongetrouwde vrouwen voeren in deze traditie een ruitvormig schild, gehuwde vrouwen daarentegen een ovaal schild.

In sommige families heerste of heerst de traditie, dat de zonen op hun 21e verjaardag en de meisjes op hun 18e verjaardag een zegelring krijgen vooral leden van het patriciaat en de adel kennen deze traditie nog steeds. Meestal zijn de ouders de schenkers. Mocht u geen eigen wapen hebben dan kan u natuurlijk altijd een nieuw wapen laten ontwerpen; onder andere de Nederlandse Genealogische Vereniging en  heraldische ontwerpers kunnen je helpen. Voor de ring maak je een keuze uit het model, het edelmetaal en natuurlijk de type steen. Het wapen wordt in spiegelbeeld gegraveerd. Uiteraard. Het blijft een zegelring.

Wil je meer weten kijk dan zeker even op de blog van Zegelring.info

Bron: ‘Zegelringen’, Geschiedenis, tradities en gebruik door C.E.G. ten Houte de Lange, 2015

 


Share: