14 januari, 2018 0 Comments Kleding & uiterlijk

Geschiedenis met een luchtje

Een bezoek aan Florence is niet compleet zonder een bezoek aan de Santa Maria Novella, het meesterwerk uit de Renaissance van Alberti.

Al in de veertiende eeuw verkochten de monniken van deze basiliek rozenwater met geneeskundige krachten. Later, in 1612, openden ze een apotheek en parfumerie in het kloostercomplex, de Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella. Een paar decennia na de opening werd de parfumerie de officiële leverancier van de illustere familie De’Médici. De monniken werden er in de 19e eeuw uitgegooid, maar een van de laatste kloosterlingen slaagde er in de winkel te verkopen aan zijn neef. Die familie is nog steeds eigenaar. Ook al zijn de geestelijken verdwenen, tot op de dag van vandaag wordt er gehandeld in snuisterijen. Ook het oorspronkelijke rozenwater is er nog te koop, net als parfums, eau de cologne, scheerschuim, pot pourri, zeep, geurkaarsen, talkpoeder, en zelfs mondverfrissers. Alle producten worden nog steeds ter plekke worden gemaakt.

“One of the most beautifully scented places in the world” – uit ‘Hannibal‘ van Thomas Harris

De elegante winkel trekt niet alleen toeristen aan, maar ook Florentijnen en vele internationale sterren, van de Queen tot aan kannibaal Hannibal Lecter. Je komt binnen via een corridor en waant je in de Renaissance, maar zonder dat het ouderwets aan doet. De oude apotheek is een oase in de drukke stad, waar nog steeds de gewijde sfeer hangt van de nabijgelegen kerk. Je kunt er uren rustig dolen, ruikend aan allerhande proefflesjes. Ook is er een tearoom en een prachtige binnentuin. Zeer sterk dat je hier naar buiten loopt zonder een nieuwe geur.

Hongerig geworden van alle geuren? Op vijf minuten lopen zit de Winter Garden, een van de beste restaurants van Florence, een stad die aan goede uitspanningen geen gebrek heeft.

Officina Profumo: Via della Scala 16, 50123 Firenze — Facebook
Winter Garden: Piazza Ognissanti 1, 50123 Firenze — Facebook


Share:
Tagged: