9 januari, 2018 0 Comments Kleding & uiterlijk

De Blauwe Maandag #4

De Blauwe Maandag #4

CHEERS!

Het gaat goed met de Nederlandse dis. Nederlanders zullen dit jaar zo’n 1.163 euro per persoon besteden aan eten en drinken buiten de deur. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, maar ongeveer hetzelfde als voor de recessie (2007) werd uitgegeven.

Dat er meer gedronken wordt is niet goed nieuws voor hart en lever, maar dat is al langer bekend. Nu is ook duidelijk dat alcohol kan leiden tot borstkanker. Overigens valt het nog mee met de Nederlanders: ze drinken jaarlijks het equivalent van 8 liter pure alcohol, een stuk minder dan de Fransen, die 11,9 liter achterover slaan. Niet iedereen krijgt te maken met de slechte gevolgen van drank. Alcohol is vooral slecht voor mensen met een lager inkomen en een lagere opleiding. Dit heet de alcoholparadox.

Naast gezondheidsproblemen leidt de bloeiende economie nu ook tot andere (luxe)problemen: In de grote steden rukken de eettentjes en koffiebarretjes op, maar het wordt steeds moeilijker personeel te vinden.

HEEFT U GERESERVEERD?

Vanochtend werd Bookdinners gelanceerd. De service (waar kennelijk geen Nederlandse naam voor te vinden was) is opgezet door restaurants zelf, en moet een alternatief worden voor de diverse tafelboekingsites zoals IENS. Of dit alternatief op tijd komt is de grote vraag. Veel restaurants betalen IENS een vast bedrag per maand van 29 of 69 euro en daarnaast 1,50 tot 2 euro per couvert. Er bestaat twijfel over de onafhankelijkheid van de IENS, die in 2015 door Tripadvisor werd overgenomen. Bookdinners is tot halverwege dit jaar gratis voor de deelnemende restaurants.

Veel gasten reserveren meer dan een restaurant voor een avond en bepalen vlak voordat ze gaan, waar ze het meeste zin in hebben. Deze no-shows hebben er toe geleid dat een aantal restaurants is gaan werken met aanbetaling. Helaas lijden de goeden zo onder de kwaden. Wij maakten het ooit mee bij The Jane in Antwerpen waarbij mailtjes ronduit agressief en absoluut niet klantvriendelijk waren. Het eten en de entourage compenseerden weliswaar veel, maar de vijandige toon die we hoorden toen we reserveerden, gaf een nare bijsmaak.

Fawlty Towers: reserveren kun je leren

IN DE KAST DIT JAAR

Naast blauw, groen en bruin voor pakken, is grijs aan een opmars bezig. Langzaam komt de streep weer terug in het straatbeeld, en dan vooral in zachte flannel stoffen. Zelfs mode-icoon Kim Jong-un doet mee aan deze trend! Zie hier voor meer inspiratie.

Er is een duidelijke(re) scheiding tussen casual en business wear waarneembaar op de catwalks. Voor de zomer mag een katoenen en linnen pak niet ontbreken.

Veel pakkendragers willen tegenwoordig het jasje ook los kunnen dragen. Ze kiezen daarom stoffen met een structuur of een ruit. De kunst van het combineren is dus niet langer alleen voor de vrouw noodzakelijk. Een lichtgrijze broek is de absolute must have voor iedere gentleman. Voldoende contrast door een lichter hemd dan het jasje zorgen voor een krachtige uitstraling. Wit en lichtblauw blijven de favoriete kleuren voor hemden. Kleur kunt u toevoegen met een pochet of das.

We bezoeken deze week de Pitti, de halfjaarlijkse beurs voor mannenmodetrends in Florence. In de volgende nieuwsbrief vertellen we u wat we daar zagen.

SORRY!

Adviesbureau ReputatieGroep maakt jaarlijks een analyse van publiekelijke excuses. Op deze Sorrylijst staan bekenden en minder bekenden die onder grote druk van het publiek zich genoodzaakt zagen excuses aan te bieden voor hun handelen of uitlatingen. In de top tien van 2017, staat de omhooggevallen Camiel Eurlings met stip op één, voor zowel de meest prominente als de minst geloofwaardige excuses van het jaar. Hij bewees hoe het niet moet.

Oud-minister Jeanine Hennis van Defensie liet zien hoe het wel moet door persoonlijke en oprechte excuses te maken voor het ongeval waarbij twee militairen in Mail om het leven kwamen. Kort nadat ze haar excuses had gemaakt, stapte ze op als minister. Hennis reageerde hiermee snel en ze nam een besluit in het publieke belang.

Als publiek figuur dien je tegenwoordig aan de hele samenleving verantwoording af te leggen. De excuses van Job Gosschalk vielen samen met de vele (internationale) #metoo-schandalen die dit najaar naar buiten kwamen, onder meer rondom Harvey Weinstein en Kevin Spacey. Naast Eurlings (#1), Hennis (#2) en Gosschalk (#3) voeren ook Max Verstappen (#4) en Marcel K. (#5) de lijst aan.


Share:
Tagged: