18 december, 2017 0 Comments News

De Blauwe Maandag #3

KUNST AAN TAFEL

De beste plek in huis deze kerst is ongetwijfeld de keuken. Geen gezeur van familieleden, maar met een glas wijn in de hand de hele dag kokkerellen! De beste ingrediënten en smaakcombinaties voorschotelen is niet meer voldoende. Ook het bord moet er tegenwoordig uitzien alsof er een master chef aan de slag is geweest. En dat is makkelijker dan het lijkt. Hierbij tien tips om borden mooi op te maken: Kies neutraal servies dat het eten laat spreken, dus witte of ivoorkleurige borden. Soms past een houten plank of een leisteen.Denk van tevoren na over het ‘ontwerp’. Maak een tekening hoe en waar alles komt te liggen. Begin vanuit het midden en laat de randen vrij. Leg niet te veel producten op het bord. Variatie van de afzonderlijke producten is extra belangrijk. Creëer met stapelen een nieuwe dimensie. Zo ontstaat er diepte en een fraaie kleurenmenging. Een oneven aantal ziet er vaak mooier uit. Denk vooraf aan de kleuren die uiteindelijk op het bord komen. Vermijd te veel bruintinten en zorg voor genoeg frisse kleuren in het gerecht. Structuur: Verschillen in vorm zijn niet alleen interessant voor het smaakpalet. Meng iets zachts met iets krokants, iets nats met iets hards en ga zo maar door. Maak gebruik van diverse technieken zoals strepen, mousse, schuim en quenelles. Vergeet de garnering niet; groene blaadjes of bloemetjes geven een gerecht een subtiele finishing touch.

Meer inspiratie bij The Art of Plating. En zo doet René Redzepi van (het inmiddels geslotenNoma het:

KERSTSTRIK

Bij een mooi gedekte kersttafel hoort natuurlijk ook een smoking, met daarbij een echte strik, en geen voorgeknoopte. Wie zijn veters kan strikken, kan namelijk ook een vlinderdas strikken. Hoe dat precies moet ziet u in onderstaande video.

POLDERWIJN

Voor het eerst kreeg Nederlandse wijn een Europese oorsprongsbenaming (BOB), vergelijkbaar met de beroemde AOC. De bescherming geldt voor wijn uit de Maasvallei, die zich uitstrekt over Belgisch en Nederlands Limburg. De bodem van grof grind geeft de wijnen uit dat gebied een karakteristieke minerale smaak. In Nederland geldt de BOB alleen voor Wijngoed Thorn, die pinot gris, pinot noir, pinot auxerrois, riesling en dornfelder produceert.

De wijnbouw in Nederland en België neemt al jaren toe, zowel in aantallen flessen als in kwaliteit. Ze zijn onder andere hier (Nederlandse wijnen) en hier (Belgische) te bestellen.

Wie is de BOB?

TEKORT

In Nederland is het gerecht omstreden, maar foie gras ontbreekt eigenlijk op geen enkele Franse (noch Belgische) kersttafel. Na verschillende gevallen van vogelgriep eerder dit jaar, dreigt er een tekort aan ganzenlever. De productie dit jaar bedroeg maar de helft van normale jaren. In de winkels is er dus een stuk minder ganzenlever beschikbaar en dat heeft de prijs opgedreven. Een kilo kost nu ongeveer 140 euro

Kostbaar hapje

BOEKENTIPS

Voor wie nog in de stress zit voor de kerstcadeaus, hebben we een aantal boekentips: het Italiaanse kookboek Big Mamma, het stripboek over topchef Alain Passard, het Kerstkookboek van Jamie Oliver of een van de originele reisgidsen van het tijdschrift Monocle. Ook het kookboek van het jaar, het vegetarische The Green Kitchen at Home mag eigenlijk onder geen enkele kerstboom ontbreken. Wat betreft goede voornemens is het misschien wel een idee om in 2018 niet alles meer zo serieus te nemen, oftewel De edele kunst van not giving a fuck. Dit is volgens ons het leukste zelfhulpboek van de afgelopen maande. En als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl is ook de Editie 2017 van Het Blauwe Boekje nog te bestellen. Klik hier. Vandaag voor 23 uur besteld, is morgen al (gratis) thuisbezorgd.

Kookboek van het jaar 2017

MERCI !

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hebt ingeschreven op de site van New Tailor of van Het Blauwe Boekje. Dank voor het lezen.

We wensen u fijne feestdagen alle goeds voor het nieuwe jaar. Tot in 2018!

Het Blauwe Boekje – Roel Wolbrink & Stefan de Vries


Share:
Tagged: