4 december, 2017 0 Comments News

De Blauwe Maandag

De Blauwe Maandag #2

Welkom! Dit is de vernieuwde nieuwsbrief van Het Blauwe Boekje en New Tailor over manieren, kleding, eten en drinken. We verschijnen regelmatig onregelmatig op maandagen. Veel leesplezier!

Roel Wolbrink en Stefan de Vries


FRIETJE(S) OORLOG

Engelstaligen noemen ze dan wel French Fries, maar wie heeft de goudgele stengeltjes echt uitgevonden? De Fransen of de Belgen? Wij houden het op de Belgen, maar de geleerden zijn er nog lang niet uit. In Vlaanderen malen ze er niet om: daar is het nu de Week van de Friet.

Nu we het toch over frites, friet en patat hebben: we hadden eindelijk tijd om het Frites Atelier te testen, de chique snackbar van topkok Sergio Herman. De sauzen, de kwaliteit van de Zeeuwse aardappel en het frituurvet zijn allemaal door Sergio bedacht en goedgekeurd. Een frietje van vijf euro (inclusief twee sauzen) wordt in een kartonnen bakje geserveerd. De keuze uit de diverse sauzen is reuze. Wij kozen voor de Truffel en de Oorlog, met daarbij een smakelijk Zeeuws garnalenkroketje. De frituur ziet er goed uit, dankzij het interieurontwerp van Studio Piet Boon. Frites Atelier zit in Utrecht, Arnhem, Den Haag en Antwerpen komt volgens de website binnenkort ook naar Amsterdam.

Sergio Hermans idee van oorlog

ONDERBROEKENLOL

Voor mannen bestaan verrassend veel verschillende soorten ondergoed: zo zijn er slips, tanga’s, trunks, briefs en zelfs leggings. Maar welke te kiezen? Boxershorts zijn meer iets voor kinderen. We zien ze dan ook steeds minder. Uit een wetenschappelijk verantwoorde steekproef bij New Tailor, blijkt dat slechts tien procent van de mannen nog losse boxershorts draagt. Zeventig procent geeft de voorkeur aan strakke trunks en eenvijfde draagt ballenknijpers. Ook kleermakers geven de voorkeur aan de trunk. Hij zit strak op het lichaam zodat er geen onnodige hoeveelheid stof onder de broek samen komt. Zo blijft ook het hemd op de heup goed strak. Bovendien ziet een trunk er mannelijker en minder nonchalant uit. Het enige moment dat een boxershort wellicht appetijkelijk is, is als een vrouw hem draagt.

Praktisch en fijn is de losse boxer als slaapmaatje of als bij eenzaamheid door het huis banjeren terwijl u de krant leest. Maar alleen dan. Let bij een trunk vooral op de band. Deze moet elastisch en verfijnd zijn, zodat hij lang zijn vorm houdt. De pijpen moeten niet te kort zijn, anders kruipt de trunk de hele tijd op kruipt.

DE FRANSE SLAG

Een goede week voor francofielen: Val Thorens werd voor de vierde keer in vijf jaar door de World Ski Awards uitgeroepen tot beste ski-oord ter wereld. Het skidorp heeft ook het beste nieuwe hotel ter wereld, Fahrenheit Seven. Ook de Franse gastronomie viel in de prijzen. Het restaurant Guy Savoy in de Monnaie de Paris aan de Seine werd gekozen tot beste ter wereld. De titel komt van La Liste, een lijst met de beste duizend restaurants ter wereld, volgens internationale foodjournalisten en culinaire critici. Het menu Couleurs, textures et Saveurs kost 395 euro. Zonder dranken.

STERRENHEMEL

De nieuwe Michelingids Tokyo ligt sinds vrijdag in de winkels. In deze tiende editie kregen 234 restaurants in totaal liefst 305 sterren, zeven meer dan vorig jaar. Op grote afstand volgen Osaka en Parijs, met 133 sterren. Ter vergelijking komt Amsterdam er met slechts 17 sterren bekaaid af.
Een van de restaurants die al tien jaar drie sterren hebben, is de sushibar van Jirō Ono. In de kelder van een onooglijk kantoorgebouw eet je volgens velen de beste sushi ter wereld. Ono werd beroemd door de documentaire “Jiro dreams of sushi”, die nog te zien is op Netflix.

BOEKENTIPS

Twee weken geleden raadden we u al het Italiaanse kookboek Big Mamma aan. Na een verrukkelijke lunch bij Alain Passard in Parijs bevelen we ook van harte het stripboek over deze meester aan. Wie nog niet weet wat er op 25 en 26 december gekookt moet worden vindt misschien de oplossing in het Kerstkookboek van Jamie Oliver. Kerst vieren in het buitenland? Neem dan net als wij een van de originele reisgidsen mee van het tijdschrift Monocle.

Eenvoudig voorgerechtje van Alain Passard voor het kerstdiner

MERCI !

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hebt ingeschreven op de site van New Tailor of van Het Blauwe Boekje. Dank voor het lezen.

Uiteraard is de Editie van 2017 van Het Blauwe Boekje nog te bestellen. Een perfect cadeau voor Sinterklaas of Kerst. Klik hier. Vandaag voor 23 uur besteld, is morgen al (gratis) thuisbezorgd!


Share:
Tagged: