23 november, 2017 0 Comments Omgangsvormen

Ons oordeel over anderen

We beoordelen mensen slechts op twee criteria:

  • Kunnen we de ander vertrouwen?
  • Hebben we respect voor de ander?
We beoordelen mensen slechts op twee criteria als we hem/haar voor de eerste keer ontmoeten: Vertrouwen en Respect. Dit bleek uit een onderzoek van Psychologen verbonden aan Harvard. Het onderzoek stond onder leiding van professor Amy Cuddy. Met haar team onderzoekt ze al 15 jaar de psychologie achter de eerste indruk. En uiteindelijk is het plat te slaan tot deze twee basisvragen. Sterker nog mensen stellen bijna automatisch twee vragen. Is deze persoon warm (kan ik hem vertrouwen) en is hij/zij competent (respect). Idealiter is van beide sprake; afhankelijk van de situatie is de een of andere belangrijker. In een zakelijke context is competentie belangrijker. In de beoordeling van mensen blijft warmte of vertrouwen ook dan de belangrijkste factor blijkt. Ook zij haalt ons reptielbrein er weer bij waar het vermijden van gevaar het belangrijkste is. Competentie wordt pas beoordeeld nadat er sprake is van vertrouwen. Meedoen aan sociale events is dus belangrijk. Laat zien dat je er bij hoort is dan ook haar advies. Je moet benaderbaar (b)lijken.
Als je iemand wilt beïnvloeden maar die ander vertrouwt jou niet, dan zal het zeer moeilijk of zelfs onmogelijk worden. Een warm persoon wordt ook bewonderd om zijn capaciteiten, als je kil/koud overkomt dan zijn diezelfde capaciteiten eerder een bedreiging. ‘Laat dus allereerst zien dat je te vertrouwen bent en laat dat ook horen door te vertellen wat je daarvoor doet/ hebt gedaan’, aldus professor Cuddy. AMEN
Meer over lichaamstaal van Amy Cudy vindt je ondermeer hier: <div style=”max-width:854px”><div style=”position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%”><iframe src=”https://embed.ted.com/talks/lang/nl/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are” width=”854″ height=”480″ style=”position:absolute;left:0;top:0;width:100%;height:100%” frameborder=”0″ scrolling=”no” allowfullscreen></iframe></div></div>

Share: