20 november, 2017 0 Comments News

De Blauwe Maandag

De Blauwe Maandag #1

Welkom! Dit is de vernieuwde nieuwsbrief van Het Blauwe Boekje en New Tailor over manieren, kleding, eten en drinken. We verschijnen regelmatig onregelmatig, maar altijd op maandag. Veel leesplezier!

Roel Wolbrink en Stefan de Vries


DE WOL WORDT DUUR BETAALD

Op dit moment worden zo’n 120 miljoen schapen in Australië geschoren. Het aanbod van de balen (gesorteerde) wol op de vijf grootste veilingen van de wereld is nu dan ook op zijn top. De prijs is bijna dertig procent hoger dan vorig jaar en zelfs het dubbele van 2011. Daar zijn verschillende redenen voor. Sinds 1991 is het aantal schapen in Australie en Nieuw Zeeland met de helft terug gebracht, omdat eind vorige eeuw de prijs zo laag was dat veel boeren meer aan het vlees konden verdienen.

Daarnaast is de vraag naar wol de laatste jaren flink toegenomen. Vooral het gebruik van merinowol is explosief gestegen. En wie er in Silicon Valley bij wil horen draagt zelfs wollen schoenen, van het merk Allbirds. Gelukkig is schapenwol nog niet zo duur als de wol van de Vicuña.

Wie meer wil weten over kleding, is aanstaande donderdag van harte welkom bij New Tailor in Amsterdam. Onder het genot een hapje en een drankje praten de tailors uw bij over country wear. Aanmelden kan via Facebook.

D(R)ANKFEEST

Het is aanstaande donderdag weer Thanksgiving’s Day in de Verenigde Staten. Families schuiven dan aan voor een maal met kalkoen, zoete aardappels, cranberries en pecannotentaart. Bij die traditionele maaltijd kunnen allerlei wijnen gedronken worden.

Traditiegetrouw zal de Amerikaanse president twee kalkoenen gratie verlenen. Sinds 1789 is het een nationale feestdag. De volgende dag, vrijdag is een vrije dag. Het is nu vooral bekend als Black Friday, de dag waarop mensen soms met gevaar voor eigen leven online en offline de grootste kortingen binnen proberen te slepen. De hype is ook overgeslagen naar Europa.

ETEN OP TOPNIVEAU

Deze maand kwam de nieuwe Lekker uit met de beste 500 Restaurants van Nederland. Librije (1) en Interscaldes (2) hebben dit jaar van plek geruild. Op 3 met stip staat Le Ciel Blue. Hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 10 is Librije’s Zusje (van 21 naar een 6e plek). Meliefste in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is de snelste stijger en klimt van plaats 100 naar 69. De hoogste nieuwe binnenkomer in de top 100 is The White Room (van het Krasnapolsky) in Amsterdam op positie 62. Librije haalde dit jaar ook een 34e plek in de lijst van de Beste 50 ter wereld. Geen van de Nederlandse restaurants komt dit jaar voor in de lijst van ’s werelds Beste 12 van het persbureau Bloomberg.

SPREEKKUNSTEN

We lazen een interessant artikel van Gytha Heins, over de vraag waarom het aanspreken van mensen soms zo lastig kan zijn. In het kort zijn dit de redenen:

  • Slecht nieuws brengen is lastig
  • Onze intuïtieve empathie zit ons in de weg
  • We schatten het risico van confrontatie hoger in dan de eventuele winst
  • We hopen dat het verwaait, omdat we gericht zijn op de korte termijn
  • We willen bij de stam horen en niemand afvallen
  • We overschatten onszelf allemaal en dus kunnen we degene die we moeten aanspreken nauwelijks overtuigen

THE SKY IS THE LIMIT

De makers van Het Blauwe Boekje reizen graag in stijl. Deze week trok de nieuwe First Class van Emirates Airlines onze aandacht. Eersteklaspassagiers kunnen nu reizen in privécabines die doen denken aan de beste tijden van de verloren gegane Orient Express tussen Londen en Istanbul. Voor de inrichting van de suites liet Emirates zich inspireren door de auto’s van Mercedes-Benz. Ook de klassen voor de minder bedeelden ondergingen een luxueuze transformatie. De Boeings 777 met de nieuwe inrichting vliegen vanaf volgende week vrijdag op Brussel en Genève.

Erg milieuvriendelijk is vliegen natuurlijk niet. Wie liever op de grond wenst te blijven: In Japan, toch al het mekka op spoorweggebied, rijdt sinds dit voorjaar de Shiki-shima. Een ritje met deze superdeluxe trein duurt vier dagen en kost ruim 7.000 euro.

COCKTAILS WAAR JE IN VERDWAALT

We hebben een voor ons nieuwe en aangename tent ontdekt: Labyrinth, een cocktail- en poëziebar in Amsterdam. Samuel Kingue Ebelle is de oprichter en verhalenverteller van de bar. Albert van Beeck Calkoen van de website Mister Cocktail zegt over Sam: “Zijn cocktails behoren al meer dan een decennium steevast tot de hoogste kwaliteit van Amsterdam. Het concept van Labyrint heeft een behoorlijke diepgang en dat kun je van de meeste bars niet zeggen. Dit houdt wel in dat het niet voor iedereen is.” Extra leuk dus. Labyrinth is genomineerd voor de Entree Awards in de categorie Beste Cocktailbar 2017. Adres:  Amstelveenseweg 53 te Amsterdam, aan de rand van het Vondelpark.

KOOKBOEKENTIP

We houden van koken, van boeken, en dus van kookboeken, maar zoveel als dit echtpaar zullen we er waarschijnlijk nooit verzamelen. De laatste weken koken we graag gerechten uit het Italiaanse kookboek Big Mamma. Voor de deuren van deze  Parijse restaurantketen staan al bijna drie jaar lang dikke rijen, zowel voor de lunch als voor het diner. De succesvolste gerechten zijn nu ook thuis te maken. Een aanrader voor de feestdagen!

MERCI !

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hebt ingeschreven op de site van New Tailor of van Het Blauwe Boekje. Dank voor het lezen.

Uiteraard is Editie van 2017 van Het Blauwe Boekje nog te bestellen. Een perfect cadeau voor Sinterklaas of Kerst. Klik hier. Vandaag besteld is morgen al gratis thuisbezorgd!


Share: