11 juli, 2017 0 Comments Omgangsvormen

Dood vogeltje

Eveline van der Sluijs is 7 juli 2017 gepromoveerd op ‘dode vogeltjes’. Om onderzoeksresultaten te verzamelen stak ze letterlijk haar neus in de mond van proefpersonen. Behoorlijk intiem. Iedereen heeft er weleens last van. Eveline deed zelfs een cursus ‘sniffen’ aan de universiteit van Bristol om de geurintensiteit enigszins objectief te kunnen meten. Ook gebruikte ze een meetinstrument om de hoeveelheid zwavel te meten.

Een avondje doorzakken, een medisch probleem of bepaalde kruiden zijn slecht voor je adem. En daarmee zelfs voor je welzijn en zelfvertrouwen zo bevestigt Eveline haar onerzoek. Je gaat er niet dood aan maar het kan hinderlijk en belemmerend zijn. Slechte adem ontstaat meestal nachts als speeksel in de mond afneemt. De droge mond is dus verklaard. En dan gedijen bacteriën beter en die schieten zwavel af die de slechte adem verklaren.

Water drinken, spoelen en tandenpoetsen helpt dus al. En eten omdat daarmee de speekselproductie weer op gang komt. Als de oorzaak niet door een avondje doorzakken of bijvoorbeeld een broodje shoarma verklaard kan worden dan is een bezoek aan de tandarts het begin van een remedie. Niet zelden is er dan sprake van een (tandvlees)ontsteking die dan behandel moet worden. Ook dan helpt water en spoelen. Mocht dat nog niet genoeg zijn haal dan een tongschrapper in huis en gebruik het ook. Mocht uw collega er last van hebben, wijs hem/haar hier dan subtiel op in een onderonsje.

Share: