22 april, 2017 0 Comments Kleding & uiterlijk

Tafeletiquette verandert

Wijn uit een limonadeglas, deelgerechten, pasta uit een soepkom, amuselepels, lollies, pinchos, frietjes in een puntzak en koffie uit een confituurpot en eten met je handen: welkom bij de nieuwe tafelmanieren.

Foodies, etiquettefetisjisten en fijnproevers opgelet: er is een tafelrevolutie aan de gang waar u zich niet langer tegen lijkt te kunnen verzetten.  Het gesteven tafellaken wordt in steeds minder restaurants gebruikt en de tijd dat de tafel gedekt werd met een meetlat lijkt al ver achter ons. En ook op het gebied van het servies is een ware gas­tronomische omwenteling gaande. Sinds een jaar of 20 worden gerechten steeds verfijnder en mooier opgemaakt. Het servies is deel van de presentatie. Bij sterrenrestaurants worden zelfs speciale borden ontwikkelt om de zintuigen nog verder te prikkelen. El Bulli ging hier wellicht het verste in. Gasten willen in een inspirerende maar niet stijve omgeving van elkaar en het eten genieten. Drempels die ervoor zorgen dat u zich geen houding weet, zijn inderdaad niet gastvrij.

Ook van de menukaart  bieden steeds meer gerechten die u mag delen, met de handen moet eten of direct kan drinken. Het heeft wat ons betreft wel iets dat direct duidelijk is hoe u iets mag eten en niet hoeft te zoeken naar het juiste mes of vork. Ongecompliceerd genieten. En zolang de gerechten er beter door smaken, omdat ze er nog lekkerder uitzien, of makkelijker gegeten kunnen worden dan zijn we voor. Tafelmanieren zijn ervoor om geen gezichtsverlies te lijden en andere disgenoten ook te laten genieten.

De trend is ook ontstaan door de fusion van diverse wereldgerechten. Immers slechts een derde van de wereldbevolking is gewend om met mes en vork te eten. Stokjes en vooral fingerfood is de norm. Het is aan de kok om te bepalen in welke volgorde en hoe u een gerecht het beste kan proeven. Hap voor hap, of liever als totaalbeleving. In dat geval is de Lollie of een amuselepel zeer geschikt. Geniet!


Share: