14 april, 2017 0 Comments Eten & Drinken

Tot 26 juni

Tot 26 juni staan de asperges weer op het menu. Deze koningin onder de groente komt veelal van de volle grond en kan worden geoogst vanaf midden april. De plant groeit onder de grond en moet worden geoogste als hij dreigt door de grond richting de zon probeert door te dringen. Zo niet dan verkleurt de top en is deze minder waard.

Asperges zijn lustopwekkend niet alleen door de vorm maar door de fosfor die er in. Uw urine gaat er overigens wel van stinken.

De asperge wordt verkocht op gelijkmatigheid van de dikte. Normaal zitten er zo’n 15 mooie asperges in een kilo en betaal je daar € 15 voor. Kies voor ringvingerdikte. Schoonmaken gaat met een special hoefijzerschiller van de kop naar beneden. De onderkant snijdt u omdat deze als eerste droog en hard wordt. Let hier ook op bij het kopen want anders is het net alsof u op zoethout moet kauwen. Leg de geschilde asperges direct in koud water zodat ze zich vol kunnen zuigen met vocht en mals kunnen worden.

De kooktijd is zo’n 12 minuten. Dek ze constant donker af om verkleuring te voorkomen. Serveer met traditionele botersaus, krielaardappeltjes en plakken ham. Nootmuskaat, suiker, peterselie, dragon en zout zijn de bekende smaakmakers. Vanille, steranijs en lavendelbloem zijn minder bekend maar spannender. Naast koken kunt u asperges bijvoorbeeld ook grillen, wokken, karameliseren en zelfs roken.

Als ze heel worden geserveerd mochten deze vroeger niet gesneden worden omdat het ijzer en de eiwitten in deze groenten niet goed gaan. Nu hebben onze messen geen ijzer meer en kun je asperges gewoon aan stukjes snijden. Als u asperges ook traditioneel wilt eten dan mag u de ‘staart’ tussen de duim en wijsvinger pakken en de asperge over de vork langzaam naar binnen ‘slurpen’. Gewis u ervan dat de asperge goed gaar is en goed geschild, anders wordt het een onappetijtelijk zooitje.


Share: