6 maart, 2017 0 Comments Eten & Drinken

Still food

Slow Food uit de Gouden Eeuw met meesterwerken van Clara Peeters, Floris van Dijck, Pieter Claesz, Willem Heda e.a. vanaf 9 maart in het Mauritshuis.

Van 9 maart t/m 25 juni 2017 is in het Mauritshuis Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien: de eerste tentoonstelling die gewijd is aan de ontwikkeling van stillevens in Holland en Vlaanderen die bereid voedsel weergeven, maaltijdstillevens genoemd. Wij waren eergisteren nog in het fraai gerestaureerde Mauritshuis met zijn mooie museumwinkel. We zagen al prachtige frambozen, wilde aardbeien en heerlijke abrikozen. We gaan zeker in het voorjaar terug voor het in 2012 verworven meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters (zie boven). Naast dit werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford).

Ook zijn er mini foodfestivals met proeverijen alsof de schilderijen tot leven komen. Op vier zaterdagen komen de delicatessen en gebruiksvoorwerpen uit de maaltijdsstillevens aan bod. 18 maart:kaas & brood; 22 april: vis & vlees; 20 mei drank & glaswerk en 17 juni: groenten & vruchten.

 


Share: