28 februari, 2017 0 Comments Omgangsvormen

Nationale complimentendag

1 maart is de nationale complimentendag. Al 17 jaar hebben we deze speciale dag in Nederland op initiatief van Frank van Marwijk van Lichaamstaal en auteur van een paar boeken waaronder ‘Manipuleren kun je leren‘ . Het is een beetje jammer dat we in Nederland (en inmiddels in België en Noorwegen) zo’n dag nodig hebben maar het idee elkaar vaker een compliment te geven en minder te klagen is natuurlijk goed. Liefst ook morgen en de rest van het jaar.

Op de site nationalecomplimentendag.nl staan een aantal tips voor het geven èn krijgen van complimenten die we hier graag delen, omdat ze zo goed zijn.

Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is en dat je het niet afzwakt en weer half terugneemt.

  • Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …
  • Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  • Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!
  • Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.
  • Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.
  • Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Compliment in ontvangst nemen?
Moeilijk? Nee hoor! Gewoon oprecht ‘dank je wel!’ zeggen. Niets meer! Ga je dus vooral niet ‘verontschuldigen’ met uitspraken als ‘joh dat is toch gewoon’ of ‘dat was een uitverkoopje hoor’.’ Daarmee haal je namelijk het goed bedoelde compliment van de ander onderuit.

En nogmaals Frank: Complimenten dat je elk jaar weer zoveel aandacht krijgt voor iets wat in Nederland inderdaad vaak vergeten wordt: een oprecht compliment.

 

 

 


Share:
Tagged: