23 februari, 2017 1 Comment Eten & Drinken

Kaas eten

Ook het eten van kaas is geen sinecure. Maar net als andere etiquetteregels kunt u ze waarschijnlijk wel zelf bedenken. Ze zijn bijna allemaal logisch. Toch handig als ze even op een rij staan. Net als de lijst van de 500 Franse kazen.

1. Kies maximaal twee of drie kazen
Twee verschillende stukjes afsnijden is het goed, drie kazen kiezen kan nog net, méér is  een no-go als je jezelf bedient. Laat van elke kaas bijna dezelfde korst/binnenkaas-verhouding over voor de andere gasten.

2. Niet zo maar afsnijden
Kaas, althans Franse kaas, snij je niet ’zomaar’ aan. Ronde en vierkante kazen worden in korte punten gesneden, kleine geitenkaasjes in tweeën en brie in lange punten. Een piramidevormige kaas wordt in parten gesneden, blauwschimmelkazen in kleine stukjes en cylindervormige kazen in dunne plakjes

3. Eerst de zachte kazen, dan de hardere en dan pas de blauwe kaas.
Die heerlijke stinkerd schreeuwt het hardste om aandacht, maar als je niet als kaas-nitwit te boek wilt staan dan eet je de mildere kazen als eerste. Dat zijn vaak de jonge geitenkazen, gevolgd door de hardere kazen (comté, cantal, beaufort) en pas als laatste proef je de blauwe kazen en schimmelkorstkazen op je bord. Van een kaasmes mag je niet eten. Neem een stukje kaas en doe het op brood of cracker. Geen boter erbij gaan smeren!

4. Kaas stinkt niet 
In Frankrijk heeft een kaas een parfum prononcé (uitgesproken parfum), beaucoup de caractère (veel karakter) of een ander mooi eufemisme. Ook gehoord: un fromage qui fouette! (een kaas met een zweepje).  Een kaas stinkt nooit(‘il pus jamais‘).

5. Maak geen Hollandse bammetjes 
Fransen eten hun brood bij de kaas (om en om een hap) en niet eronder.

6. Combineer met druiven en/of jam
Bij schapenkaas uit de Pyreneëen kan kersenconfiture worden geserveerd. Naast Corsicaanse kazen staat vaak een schaaltje mandarijnen compot, bij Brie honing en de pâte de coming krijgt gezelschap van een fruitgelei van kweeperen.

7. Geen 2e ronde
Het is een bekende strikvraag: of je nog meer kaas wilt voordat de plank afgecaterd wordt? Het enige juiste antwoord is non merci. Nog meer pakken staat gulzig. Bovendien volgt meestal nog een dessert!

Bron: o.a. Frankrijk.nl

 


Share:
Tagged: