20 februari, 2017 0 Comments Kleding & uiterlijk

Schoen onderhoud – De Basis 

Goede en mooie schoenen maken je garderobe helemaal af. Om ze in optimale conditie te houden moet je ze goed onderhouden. Dat is niet moeilijk met onderstaande tips.

Om te beginnen 

Gebruik ceder houten spanners. Het cedar hout absorbeert vocht, zuren en het zout van het zweet dat je gedurende de dag toch produceert. Bovendien wordt het leer zo weer (op)gespannen zodat plooien en deukjes weer worden geminimaliseerd. Daardoor blijft de schoen langer mooi en zien ze er beter uit.

En het onderhoud

Gebruik alleen goede onderhoudsmaterialen. Zorg dat deze op basis van bijenwas zijn gemaakt omdat deze het leer beter voeden, beschermen en voor een mooiere glans zorgen. Saphir Medaille d’Or is een merk die dat het beste doet zo vinden bijna alle topmerken zoals Crockett & Jones, Church en Santoni. Naast bijenwas bestaat deze crème ook uit mink olie en vegatieve wax.

De eerste stap is schoonmaken!

Voordat je de schoenen van een nieuwe laag schoenpoets voorziet moet je ze eerst schoonmaken en oude lagen crème er zo veel mogelijk afhalen.Borstel de schoenen eerst af met een borstel van paardenhaar en gebruik een cleanser zoals Saphir Lotion. Poets de Lotion in het leer met een katoenen doek en wrijf ze na met een droge doek. Laat de schoenen vervolgens even een paar minuten drogen. Door dit te doen worden niet alleen de oude lagen crème verwijderd maar staan de porien van het leer ook weer open zodat de nieuwe laag schoencreme goed intrekt en alle voedende olien echt tot hun recht komen en het leer weer echt tot leven kan komen.

De tweede stap

Vervolgens kun je bijvoorbeeld Saphir Renovateur gebruiken. Wrijf de crème (niet te veel) met een borsteltje of een katoenen doek voorzichtig in. Breng de crème in kleine rondjes aan en laat dan rustig een paar minute intrekken. De rijke olien  zullen je schoenen weer verjongen en laten glansen. Een goede nieuwe basis.

De laatste stap

Hiervoor heb je een matte schoene crème nodig of als je meer glans wilt een ‘high gloss shoe wax’. Een crème laat zich makkelijk aanbrengen. Voor een wax moet je iets meer moeite doen maar geeft nog meer bescherming en glans. Eventueel kun je ze ook combineren. Eindig dan altijd met de wax. Nadat je deze hebt aangebracht poets je de schoen vijf minuten met een paardenharen schoenborstel na. Het resultaat zijn schoenen voor de echte gentleman.


Share: