2 februari, 2017 0 Comments Kleding & uiterlijk

Jacquet

Het jacquet is de meeste formele kleding voor overdag. Zo’n 0,1% van de Nederlandse bruidegommen draagt het tijdens de huwelijksvoltrekking. Ook leden van de staten generaal dragen het tijdens de opening van het parlementaire jaar op de derde dinsdag van september.

Een gestreepte broek, een grijs vest en een zwarte pandjesjas zijn de elementen met natuurlijk een wit hemd, een grijze das en zwarte oxford schoenen. De pandjesjas heeft een sluit knoop, twee knopen op taillehoogte in de rug en reikt tot de knieholte. De revers zijn veelal niet opgesneden alhoewel dat nog wel een optie is. Het vest laat voldoende das zin en reikt tot net over de broekband. Het vest kan ook dubbel breasted gemaakt worden en heeft al dan niet een revers. De broek is bij voorkeur een bretelbroek zonder band aan de voorzijde zoals broeken vroeger ook gemaakt worden. Hoe meer grijs als achtergrond hoe katholieker en zomerse de broek. Ook een pied de poule broek is een optie. Om het jacquet toch hedendaags te maken mag de broek een beetje smaller zijn dan vroeger en is de jas strak aangesneden en iets korter dan vroeger. Het hemd heeft dubbele manchetten en een gewone neergeklapte boord. Naast traditionele licht grijs kan het vest ook van een boeuf (tussen lichtbruin en geel in) zijn. Voor de das kunt u eventueel ook kiezen voor een themakleur van de dag. Draag bij voorkeur een pochet om het af te maken; net als een grijze cilinderhoed van konijnenbont. Op Ascot en op bruiloften in Engeland zie je ook een jacquet uit een licht grijze gemeleerde stof.

Leden van het USC dragen geen grijs maar een zwart vest en niet met vijf maar met zes knopen. Een traditie die al decennia terug gaat. Een zwarte broek en zwart vest wordt ook gedragen bij staatsbegrafenissen. Meer lezen klik hier.