14 december, 2016 0 Comments Omgangsvormen

Beleefd zijn tegen robots

De fascinerende serie Westworld brengt ons op de vraag: Hoe gaat u om met robots?

Misschien is deze kwestie nu nog wat prematuur, maar daar komt snel verandering in. We zijn al eeuwen mateloos gefascineerd door onze mechanische dubbelgangers. Zo vermaakten de Egyptenaren zich rond 1000 v.Chr. al met pratende beelden. In de 17e en 18e eeuw waren looppoppen en de beroemde automatische Turken sensaties. En Frankenstein is sinds zijn verschijning in 1816 een archetype geworden van een mensachtige robot. Dat woord is overigens bijna een eeuw oud. In 1920 schreef de Tsjech Karel Čapek het toneelstuk R.U.R. of Rossums Universele Robots. Čapek leidde het woord af van robota, dat werk of dienstbaarheid betekent en gaf er hier de betekenis aan van een in massaproductie vervaardigde, mensachtige machine. In R.U.R. zijn de robots eerst dienstbaar en volgen ze alle orders op, maar later komen ze in opstand. Uiteindelijk worden alle mensen, op één na, afgemaakt.

Verhaaltjes

De omgang met robots wordt steeds actueler nu de machines steeds vaker aanwezig zijn in ons dagelijks leven. Over de hele wereld wordt daarom onderzoek gedaan naar de interactie tussen mensen en steeds geavanceerder wordende robots. De gezondheidszorg is een van de sectoren waar robots taken zullen gaan overnemen van mensen. Hoe patiënten en robots met elkaar omgaan is een paar jaar geleden bestudeerd door wetenschappers. Deze zomer ontwikkelde de universiteit van Stanford de Jackrabbot, een robot met een das die zichzelf moet aanleren om op een stoep te lopen. Op hun beurt kunnen robots misschien leren hoe ze met ons om moeten gaan door voor het slapen gaan verhaaltjes te lezen, een project waar de Universiteit Georgia Tech aan werkt, in samenwerking met de Amerikaanse marine.

Tot nu toe lijkt de mens de baas over de robots. De BBC heeft een populaire serie waarin het enige doel is om robots op zo’n spectaculaire mogelijke manier te vernietigen. Om te voorkomen dat het zo ver komt als in R.U.R., neemt u beter het zekere voor het onzekere door zo beleefd mogelijk te zijn tegen robots. Zo lang de machines er uitzien als Wall-E of BB-8 heeft u niets te vrezen. Maar vanaf het moment dat ze gaan lijken op Rutger Hauer in de film Blade Runner (1982) of op Thandie Newton in de serie Westworld (2016) zit er nog maar één ding op: rennen. Heel. Hard. Rennen.

 

Voor meer tips over de omgang met robots: zie pagina 304-305 van Het Blauwe Boekje.


Share:
Tagged: