30 november, 2016 0 Comments Omgangsvormen

Gespreksonderwerp?

Het vinden van goede gespreksonderwerpen op feestjes of bij diners kan soms erg lastig zijn.

Maar er zijn er genoeg, als de eerste kennismaking en de gesprekken over het weer achter de rug zijn. Het Blauwe Boekje geeft hier wat inspiratie. Vakanties, eten, wijn, koken en hippe tenten, muziek, kunst, je huizen en familie doen het als onderwerpen goed bij beide geslachten. Het is wellicht wat seksistisch, maar bij vrouwen blijken het interieur en uiterlijke verzorging goede onderwerpen. Misschien dat er daarom zoveel meer ‘damesbladen’ zijn dan ‘herenbladen’. Bij mannen zijn sport, auto’s en prestaties van uzelve goed onderwerpen. Het zijn veilige onderwerpen waarbij u als zender kunt optreden en de gesprekspartner kan entertainen en informeren. Uiteraard gaat u pas de diepte in wanneer beide gesprekspartners dezelfde passie blijken te delen. Dan ineens wordt beleefd gekeuvel een gesprek.

Pochen over salaris is geen goed idee. Openheid over prestaties is goed, maar als anderen daarmee de loef wordt afgestoken, is van gelijkwaardigheid geen sprake meer. Seksuele geaardheid, politiek en geloof zijn lastige onderwerpen, omdat mensen het idee kunnen hebben zich te moeten verdedigen of zich uitgedaagd voelen een goed betoog te houden. Beter kunt u dan nog praten over de waan van de dag in de kranten, de sociale media en op de radio en de televisie. Maar ook hier kun je makkelijk door de mand vallen.

Heeft u aanvullingen over mooie gespreksonderwerpen? Daar valt met ons altijd over te praten.


Share:
Tagged: