25 november, 2016 0 Comments Eten & Drinken, Internationaal

Thank you!

In de Verenigde Staten is het vandaag Thanksgiving Day, die ieder jaar op de vierde donderdag van november valt. Een feest voor families en vrienden, maar een treurige dag voor kalkoenen. En wat vieren de Amerikanen eigenlijk?

Mogelijk komt de oerversie van Thanksgiving uit Nederland. De Pilgrim Fathers, in de Amerikaanse mythologie de grondleggers van de VS, woonden meer dan een decennium in Leiden. De festiviteiten rondom het Leids Ontzet, dat op 3 oktober gevierd word, zou hen geïnspireerd hebben. In 1620 besloten ze de losbandige Nederlanden te verlaten en naar de VS te emigreren. Ze vestigden zich aan de oostkust, in Plymouth Colony. Een jaar later, in 1621, was de oogst uitzonderlijk goed. In de Engelse en Franse traditie waren oogstfeesten gebruikelijk en speciale gebeurtenissen kregen religieuze ‘dankdagen’. De eerste Thanksgiving zou in 1621 gevierd zijn.

Kalkoen

In 1863 maakte Abraham Lincoln de laatste donderdag in november de vaste datum. In 1941 veranderde Roosevelt dat in de vierde donderdag in november. In Canda begint de winter eerder dan in de VS, dus daar wordt Thanksgiving op de tweede maandag in oktober gevierd. Het belangrijkste onderdeel van Thanksgiving is het diner, waarbij familie desnoods het hele land door reist om bij elkaar te kunnen zijn. Het huis wordt versierd met (gedroogde) bloemen en lampjes. Het is het begin van het Festive Season, de feestdagen die doorlopen tot 1 januari. Ook worden wenskaarten verstuurd. Op het menu staat steevast een gebraden kalkoen. Ieder jaar sneuvelen zo’n 300 miljoen kalkoenen voor die maaltijd, ongeveer een per inwoner. Slechts één gelukkige kalkoen ontspringt de dans: die krijgt van de Amerikaanse president gratie. In New York vindt die dag de jaarlijkse parade van het warenhuis Macy’s plaats die meer dan drie miljoen toeschouwers trekt.

Bedanken

U hoeft natuurlijk niet tot Thanksgiving Day te wachten om mensen te bedanken. Dat kunt u het hele jaar en eigenlijk nooit genoeg doen. Zie pagina 42 in de nieuwe editie van Het Blauwe Boekje.

Foto: Don McCullough via Foter.com / CC BY-NC