3 oktober, 2016 0 Comments Internationaal

Italiaanse flair

Italië heeft een bovengemiddelde neiging tot individualiteit, masculiniteit en onzekerheidsreductie. De machtsafstand is daarentegen weer kleiner dan gemiddeld, maar groter dan in Nederland. Er is geen grote overlegcultuur en wat de baas zegt, zal in negen van de tien gevallen ook wel gebeuren. Wel zijn Italianen warmer, hartelijker en behulpzamer dan Nederlanders. De mate van individualiteit is gelijk aan die in de Nederlandse samenleving, zeker in het zakelijke Noorden. Er is sprake van een machocultuur en materieel succes is belangrijk. Cru gezegd zorgen mannen voor het geld en vrouwen voor de kwaliteit van het bestaan.

Italianen raken elkaar makkelijk aan. Een arm om de schouder, of bij een begroe- ting ook de arm vastpakken, is zeer gebruikelijk. De Italianen zijn warm en erg relatiegericht en spreken zeer gloedvol. De familie, relaties en het netwerk zijn zeer belangrijk voor Italianen. Mama kookt als de beste en ouderen krijgen veel respect. Italianen zijn daarom trouwe handelspartners. Als je Italianen confron- teert met hun imago van onzekere, lange levertijden dan herkennen ze zich hier niet erg in. Als excuus kan gelden dat de structuren van de post en expressdien- sten langzaam zijn. Het begrip tijd betekent niet zoveel voor de Italiaan. In Noord- Italië zullen de mensen bij afspraken nog redelijk op tijd zijn, behalve de bazen. Als je wordt uitgenodigd, calculeer dan geen eindtijd in, omdat Italianen dat ook niet doen.

De koffiecultuur, lunches, wijn en diners zijn belangrijk voor Italianen en ze weten er ook veel van, of pretenderen dat in ieder geval. Wees daarom voorzichtig met culinaire cadeaus en het etaleren van kennis over eten en drinken. Italianen zijn in veel opzichten zelfvoorzienend en kennen de Franse wijnen nauwelijks, ook omdat ze erop neerkijken. Tijdens het eten willen ze jou vooral leren kennen en praten over koetjes, kalfjes, het eten, het servies, de rijke cultuur van Italië, films, familie en voetbal; iedere Italiaan heeft zijn favoriete club. Religie, de Tweede Wereldoor- log en politiek zijn te vermijden onderwerpen, behalve natuurlijk de nieuwe schar- rel of het nieuwe maatpak van Berlusconi of Renzi. Ook de Paus is populair.

Kleding is een uiting van succes. Bovendien heeft Italië een zeer grote kledingin- dustrie waar de Italianen trots op zijn. Italianen dragen mooie kleren. Zwarte schoenen zijn voor begrafenissen en avondfestiviteiten. Overdag kiest een Italiaan voor bruine schoenen met bijpassende riem. Milanezen zullen bijna altijd een das dragen, zuidelijker doet men dat minder. Wel houd de Italiaan heel vaak zijn jasje aan. Ook vrouwen dragen in het zakenleven mooie, dure en elegante kleding.


Share:
Tagged: