28 februari, 2016 0 Comments Business

Wet van Metcalfe

Eenvoudig gezegd: hoe meer apparaten onderdeel zijn van het netwerk, hoe meer waarde het netwerk voor de gebruikers heeft.

Een simpel voorbeeld dat vaak gebruikt wordt om deze wet van Robert Metcalfe toe te lichten heeft betrekking op het gebruik van faxmachines. Het gebruik van een faxmachine is van beperkt nut wanneer er weinig personen in je relatienetwerk aanwezig zijn die tevens gebruikmaken dit communicatiemiddel. Wanneer het aantal personen in iemands netwerk toeneemt die wel gebruikmaken van de faxmachine, zullen er naar waarschijnlijkheid meer faxen over en weer verzonden en ontvangen worden, waardoor de waarde van dit netwerk zal stijgen. Maar dat heeft zijn schaduwkant. In 1970 kreeg een gemiddelde leidinggevende duizend verzoeken tot contact; veelal via een briefje van een secretaresse. Inmiddels is dat opgelopen tot 30.000. Schrikbarend is het niet dat een gemiddelde werknemer naast ruim 20 uur vergaderen, 11 uur met zijn mail bezig is en slechts 6 effectieve uren overhoudt om zaken uit te werken, aan te sturen en te bedenken. Het geeft te denken. Meer lezen kan op HBR.org


Share: