14 februari, 2016 0 Comments Reizen

OV-etiquette

Reizen met het openbaar vervoer is snel en handig, meestal dan. Je hebt geen last van files en je hoeft je tijdens de rit niet te focussen op het verkeer. Om het gezellig te houden enkele wenken.

Roltrap
Wil je met de roltrap? De (ongeschreven) regel is rechts staan, zodat je links kunt doorlopen.

Eerst laten uitstappen
Als iedereen netjes wacht tot het voertuig leeg is, heb je net zo veel kans op een plekje als dat je er tussendoor glipt. Opstellen op zijn Japans hoeft echt niet. Wel achter de lijn. Gaat de trein ook weer sneller rijden.

Gedag zeggen personeel
Zeg even hallo en gedag tegen de chauffeur, conducteurs, machinisten en bestuurders en andere reizigers. Zachtje en vriendelijk. Helpt echt voor de sfeer in het OV. Wat je geeft krijg je terug!

Zitplaatskeuze
Zijn er nog veel lege plaatsen in de bus of trein? Ga dan niet naast iemand zitten. Neem lekker de ruimte als die er is. Gun de ander zijn ruimte, tenzij je andere intenties hebt natuurlijk.

Meerdere plekken in beslag nemen
Je hebt maar betaald voor een persoon. Ruimte inpikken of je territorium vergroten door je voeten of tas op een bank te leggen is niet echt netjes. Tenzij je het treinstel voorj ezelf hebt natuurlijk.

Geluidsoverlast
Probeer geluidsoverlast te voorkomen door niet luid te bellen en geen muziek af te spelen via de speakers. Zeker in een stiltecoupé.

Opstaan voor iemand, mistaat niemand
Zie je iemand die niet zo mobiel is en graag zou willen zitten? Sta je plaats dan altijd af aan een oudere persoon, zwangere vrouw of mindervalide.


Afval achterlaten

In het OV zijn vaak vuilnisbakjes aanwezig. Echt! Gebruiken dus of neem het mee naar huis.


Share: