5 januari, 2016 0 Comments Omgangsvormen

Drieklapper

Tot 7 januari mag je je collega’s en bekenden een gelukkig nieuw jaar wensen. Veelal gaat dat gepaard met een heuse drieklapper. Drie zoenen, beginnend op de rechterwang, gevolgd door links en dan weer rechts. Niet happend naar het oor maar een gemeende kus. Pas eind jaren 70 werd het in het hele land gebruikelijk elkaar drie keer te zoenen. De gewoonte kwam eerst op in Brabant; het wordt daarom ook Brabantse drieklapper genoemd. Waarschijnlijk is het gebruik afkomstig van het Franse platteland en misschien dat het iets te maken heeft met de heilige drie-eenheid.
In Frankrijk wordt over ’la bise’ gesproken, een vluchtig kusje op de wang, afhankelijk van de regio twee, drie of vier keer. In Luxemburg ’doen’ vrienden het drie keer. In België is eenmaal de standaard. Spanje en Italië: twee kussen. Engeland en Ierland: ook weer een keer. Duitsland: liever een hand. En Nederland? We zijn geen Duitsers toch? Het is hier allemaal platter!

In een klein bedrijf kan ik me nauwelijks voorstellen dat mensen elkaar niet even omhelsen en een gemeende kus geven om geluk te wensen. De relaties zijn daar te intiem voor. In een groot bedrijf is erf meer afstand en gaat het er formeler en hiërarchischer aan toe. Mensen ontvangen soms liever een oprechte nieuwjaarswens en een ferme handdruk van een collega dan drie zoenen. Zoenen op de werkvloer is steeds normaler geworden, maar zeker niet gewilder. Initiatieven van ondermeer Lilian Woltering op Facebook en ook interviews met ondermeer Gonnie Klein Rouwelaar in de Metro worden veelvuldig gedeeld.

Maar dan wie zoen je wel en wie niet. Dan maar niemand? Kies je moment. Zorg dat je er net eerder bent zodat jij kan kiezen. Stuur vast een SMS zodat je de ander voor bent. Een dagje ziek kan natuurlijk ook. Ook de uitgestrekte arm kan helpen om nabijheid en dus de kus te voorkomen. Ook kun je natuurlijk een koortslip of verkoudheid veinzen. Kijk naar iemands lichaamstaal en respecteer dat. Kijk niet raar als een ander niet wil. Dring je niet op. Kondig desnoods aan dat je gaat zoenen zodat de ander kan aangeven dat hij of zij er niet van gediend is. Zonde. Je kan maar beter een goede band hebben met je collega’s. Begin 8 januari daar maar in te investeren zodat het volgend jaar geen dilemma meer is.


Share:
Tagged: