12 mei, 2015 0 Comments Eten & Drinken

Magie van een stadse oase

Het zijn de details die een ervaring onvergetelijk maken. Een zeldzaam moment waarop je denkt, alles klopt!

Zo stond ik, met het eerst lentelicht in de tuin van Huize Frankendael. Net als de tuin leek ook ik te ontwaken uit mijn winterslaap. Alles was prachtig, de vredigheid van de huis, de schichtige lage zonnestralen. En de eerste tekenen van nieuw leven die zich prijsgeven. Maar de magie van het moment zat hem niet in de tuin, nee deze zat in mijn glas. De eerste fles van het nieuwe oogstjaar bourgogne chardonnay fonkelden in mijn glas. De wijn was overweldigend en lichtvoetig, maar leek op alles behalve een bourgogne wijn.

Het is fascinerend om te zien dat een puberende wijn zo zoekende kan zijn. Op weg naar zijn eigen identiteit, zoekt het inspiratie in andere wijnculturen. Als zovele pubers zet ook deze wijn zich af tegen zijn herkomst. En vraagt zich af waar hij zich dan wel mee wil identificeren.

Deze 2013 Chardonnay van Vincent Latour, heeft besloten zich voor te doen als Provence wijn. Dit door een waanzinnig boeket van verse amandel, stuifmeel en lavendel te verspreiden. Deze wijn houdt zelfs de geoefende proevers nog voor de gek.

Wat als de wijn geen identiteitsissues heeft? Is er ook een andere verklaring mogelijk voor het Provence karakter? Wat als deze jonge chardonnay in staat is om zich aan te kunnen passen aan zijn omgeving. Ik zit immers in een stadse oase. Daar waar de vogels de ruimte vullen met geluid en het oog enkel natuurlijke kleuren ziet. Als dit het geval is, dan hebben we echt een grote persoonlijkheid te pakken. Een houding die niet arrogant of eenkennig is, maar die in dienst staat van het moment.

Dit idee moest ik verder onderzoeken door dezelfde wijn in een totaal andere omgeving nog eens te proeven. Ditmaal in een druk wijncafe in het centrum van de stad. Nu had van ik tevoren wel gehoopt dat de wijn zich anders voor zou doen, en wellicht is mijn observatie dan ook iets gekleurd, maar toch. In het glas voelde het alsof de wijn even aan moest zetten. Alsof hij dacht, in deze drukte mag ik ook best groots en gul zijn. Het verhaal, dat de wijn mij vertelde was niet veel anders maar de intonatie en de volume zeker wel.

Wat mij het meest bij zal blijven, is dat de bewegingsvrijheid van een jonge wijn niets onder doet aan de allure van zijn grote broers. Ik wil iedereen dan ook uitnodigen om ook eens een glas 2013 bourgogne chardonnay van Vincent Latour te komen genieten op het terras van Huize Frankendael.

Geniet & have fun,

Vinoniek


Share:
Tagged: