23 maart, 2015 0 Comments Eten & Drinken

Insecten als voorgerecht

Er bestaan zo’n 2.000 soorten eetbare insecten op de wereld. Het zou een goede vervanging voor vlees en vis kunnen zijn wanneer je kijkt naar voedingswaarde en duurzaamheid. Maar wij, westerlingen, vinden het toch nog een stapje te ver. Van Huis brak een lans.

Hoge voedingswaarde

Professor Van Huis deed voor de Wageningen Universiteit veel onderzoek, waaruit bleek dat  insectenvlees, vergeleken met gewoon vlees, evenveel eiwit bevat, meer onverzadigde vetzuren en ook meer mineralen zoals ijzer en zink. De voedingswaarde van bijvoorbeeld 100 gram sprinkhaan is 20.6 aan eiwitten bijna evenveel als rundvlees. Bovendien bevatten insecten een eiwit dat bloeddrukverlagend werkt.

Van Huis maakte duidelijk dat insecten eten niet heel bijzonder is, omdat het in veel ontwikkelingslanden al deel uitmaakte van de lokale voedingsgewoonten. Verder waakte hij ervoor dat de voedselveiligheid van insectenvlees gewaarborgd was en dat de overheid wet- en regelgeving voor eetbare insecten voorbereidde.

Duurzaamheid

Voor de productie van insecten is minder water, ruimte en voer nodig dan voor veel andere producten. Omdat insecten koudbloedig zijn zetten zij voedsel niet om in warmte. Met 10 kilogram voer kan er iets minder dan 1 kilogram rund geproduceerd worden, 2 kilogram varkensvlees, 3 kilogram kippenvlees en 9 kilogram sprinkhaan. Ook de ruimte die nodig is voor de productie van insecten is aanzienlijk kleiner dan voor andere producten.

Daarnaast is de productie van insecten een stuk duurzamer. De productie van vlees is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen. Dit is veel meer dan de uitstoot door verkeer. Verzuring door uitstoot van ammoniak is ook een effect van de vleesindustrie. Bij het produceren van insecten heb je aanzienlijk minder uitstoot.

Negatief
“Je associeert insecten toch meestal met iets negatiefs. Zitten er maden of wormen in je eten, dan is het bedorven. Lopen er insecten in je keuken, dan is het waarschijnlijk niet goed schoon. Het idee om die krioelende beestjes dan te eten is toch wel een stap.”

Misschien is deze stap toch dichterbij dan we denken. Neem nou de burgers van Insecta; die liggen al bij de Jumbo in de schappen! Professor Van Huis schreef ook een Insectenkookboek en mag in Nederland de grondlegger van een nieuwe culinaire westerse ontdekkingsreis genoemd worden. Eind vorig jaar nam hij afscheid. Het is nu aan ons.

 


Share: