9 maart, 2015 0 Comments Kleding & uiterlijk

Tenue de Ville

Er zijn weinig beurzen in Nederland zo internationaal vermaard en chique als de TEFAF in Maastricht. Deze antiekbeurs begint donderdagavond en wordt momenteel opgebouwd door de bijna 270 handelaren uit 20 landen. De crème de la crème van de antiekwereld heeft daar zijn waardevolste bezit uitgestald van schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen, zeldzame boeken tot modern design. Als standhouder wordt je alleen na een ballotage toegelaten. En dan nog moeten er maar plekken vrijgekomen zijn. Verzamelaars, kunstliefhebbers en museumcuratoren kunnen daar terecht voor tienduizenden kunstwerken uit de hele wereld.

De handel in antiek heeft het lastig. Zeker in Europa. Maar deze beurs is zo internationaal dat de standhouders zich weer opmaken voor astronomische bedragen voor de veelal zeldzame werken.

Ondermeer een zeldzaam Duits evangelieboek van meer dan duizend jaar oud is volgende week te koop. Het is in circa 980 uitgegeven en stamt uit de tijd van de Ottonen, een koningsdynastie die de basis legde voor een machtig Duits keizerrijk. De vraagprijs is 6,5 miljoen euro.

Andere topstukken zijn een tekening van Vincent van Gogh uit 1888 en een set van twee stoelen die ontworpen zijn voor het kantoor van François Mitterrand, toen hij president was van Frankrijk. De Londense antiekhandelaar Charles Ede komt met een Egyptisch paneel van een jonge vrouw, dat geschilderd is in de tweede eeuw. Dit soort portretten uit de Romeinse periode in Egypte werd na de dood van de afgebeelde persoon met de mummie in de graftombe geplaatst.

Night Fishing
Met hedendaagse beeldhouwwerken  van achter verschillende kunstenaars wil de TEFAF verbanden blootleggen met objecten elders op de beurs, die samen “zevenduizend jaar kunstgeschiedenis vertegenwoordigen”. De titel Night Fishing verwijst naar een oude visserstechniek om vissen ’s nachts naar het wateroppervlak te lokken, “net zoals traditionele en oude kunstvormen hedendaagse kunstenaars aantrekken en voor hen als bakens fungeren”.

Tenue de Ville
De 74000 bezoekers worden veelal geïnviteerd door sponsoren en de kunsthandelaren zelf voor netwerkevent op deze mooie beurs. Op de uitnodiging treft u dan vooral het kledingvoorschrift Tenue de Ville aan. U wordt verwacht in een pak en eventueel een combinatie. En ja met das. Als iedereen zich er aan houdt, voelt u zich vanzelf thuis. En dat is de gedachte achter een kledingvoorschrift. Bovendien is een bezoek aan de TEFAF echt een uitje.

Champagne en kaviaar
De catering in het MECC is al even vermaard als de TEFAF zelf. Verwacht mooie buffetten maar bovenal veel champagne en kaviaar. Hoe u dat eet? Zorg voor een schone hand met niet al te veel parfum op de pols en laat een lepeltje eitjes op de muis van de huid leggen. Naam rustig af en druk de bolletjes zout plat tegen het gehemelte. Spoel schoon met champagne. Mondorgasme. Heerlijk!


Share: