16 december, 2014 0 Comments Business

Kerstpakkettenverschrikking

Leuker kunnen we de kerstpakkettenpret niet maken, maar wel een beetje makkelijker.

Het is weer zover. Als het tegen zit gaat u deze week naar huis met een heus kerstpakket. Uw werkgever had dit jaar waarschijnlijk opnieuw weinig inspiratie. De samenstelling van de meeste kerstpakketten is sinds de Stille Nacht bij Bethlemen nagenoeg onveranderd gebleven: Kaascrackers, een flesje port, een entertainmentvoucher, een blikje paté, verse vijgenmarmelade en als u echt boft: een door nijvere derdewereldhanden vervaardigde ambachtelijke en authentieke bloempot! Vier miljoen kerstpakketten worden er dit jaar uitgedeeld, zo leren we van het Voorlichtingsbureau Kerstpakketten (ja heus, dat bureau bestaat echt!). Bij een beroepsbevolking van ongeveer 7,7 miljoen mensen, is dat iets meer dan een half kerstpakket per arbeider.

Traditie

Uit een onderzoek van Randstad blijkt overigens dat 20% van de Nederlandse werknemers een kerstpakket helemaal niet belangrijk vindt. Tot het moment natuurlijk dat men hen ‘vergeet’ een kerstpakket te geven. De helft van de werknemers zou het kerstpakket het liefst willen inruilen voor geld. Volgens een opiniepeiling op de webzijde van het Voorlichtingsbureau Kerstpakketten vindt maar liefst 94% van de ondervraagden dat kerstpakketten bij het Nederlandse culturele erfgoed horen… Uw gastheren De Vries & Wolbrink zouden er bijna emotioneel van worden.

Bent u een werkgever, maak dan onmiddellijk een einde aan deze verfoeide traditie. Bel nu uw leverancier op en annuleer uw bestelling. Er zijn zoveel betere manieren (en momenten) om te laten zien dat u uw werknemers waardeert. Het scheelt u bovendien wat fiscale rompslomp, want gratis een cadeau geven bestaat voor de Belastingdienst natuurlijk niet. (Een kerstpakket kan belast worden tot 108,3% (!) van de nettowaarde). Bent u werknemer en hebt u de pech dit jaar toch weer een kerstpakket te moeten ontvangen, maak het dan niet open maar schenk het aan de eerste de beste dakloze die u tegenkomt. Doe er meteen een kurkentrekker en een blikopener bij, onmisbare hulpmiddelen voor ieder zichzelf respecterend kerstpakket. Aan de voedselbank schenken kan ook, bijvoorbeeld in Utrecht.


Share:
Tagged: