15 oktober, 2012 0 Comments Internationaal, Kleding & uiterlijk

Fit in , to stand out

In het zakenleven, maar ook daarbuiten, is het zaak dat mensen jou positief herinneren en een ‘kapstok’ hebben om je te onthouden.  Een eigen stijl is daarom onontbeerlijk. Ontwikkel een eigen stijl die smaakvol, formeel, subtiel en onderscheidend is. Het is goed als mensen zich jou kunnen herinneren door specifieke accessoires of stijlvolle kleding. Kies bijvoorbeeld één ding en sta daarom bekend. Kies kleding die past binnen de omgeving waar je werkt, omdat je ook moet kunnen opgaan in het grotere geheel. Pas als je deel bent van de groep, zul je echt geaccepteerd worden. Fit in, to stand out.

Consistent

Zorg ervoor dat je kleding en accessoires een consistent beeld oproepen, want voor alles wat opvalt, willen mensen een verklaring. Het zogenaamde Horneffect. Als iets opvalt roept dat vraagtekens op en wordt de persoon die jou ziet ‘gedwongen’ om het verwrongen beeld te analyseren. Op dat moment ben je dus 2 seconden van zijn onverdeelde aandacht kwijt. Dit is overigens ook de reden waarom dingen die mooi of goed zijn zo weinig aandacht krijgen. Ze worden als normaal beschouwd. Wellicht jammer, maar mensen blijven daardoor wel ontspannen.

Gymschoenen onder een pak of Italiaanse schoenen onder een Engels pak vallen te veel op en zetten mensen op het verkeerde been. Hetzelfde geldt vaak ook voor een klassiek pak zonder das of een mantelpak met slechts lingerie eronder. De kleur van de kousen kun je het best laten matchen met je schoenen, of kies voor grijs onder een grijs pak. Panty’s mogen niet te dik zijn (maximaal 20 denier) en hebben uiteraard een huidskleur of zijn donker en zijn niet voorzien van motieven.

‘Less is more’ zeggen de Engelsen – en heel veel ontwerpers met hen. Combineer niet te veel verschillende kleuren en materialen met elkaar. Zorg voor een rustig beeld als je zakelijk wilt overkomen. Bij formele gelegenheden is het verstandig om van de combinatie pak, hemd en das twee onderdelen rustig te laten zijn. Hetzelfde geldt voor het mantel- of broekpak met een accessoire als een sjaal of riem.

Ben je eigen merk

Kies kleding die bij jou past, maar besef in welke omgeving je verkeert. Sommigen moeten een pak leren dragen; het model of de pasvorm moet passen bij je lichaamsvormen en de kleuren moeten goed staan bij je haar- of huidskleur. Laat je daarom indien nodig adviseren. Kies hooguit enkele mode-items in plaats van een plaatje uit een modemagazine te kopiëren. Je laat er weinig ‘eigens’ mee zien, lijkt geobsedeerd door de mode (en niet door je werk) en laat de mogelijkheid onbenut om je eigen stijl te creëren en een merk te zijn.


Share: