2 september, 2007 3 Comments Geen categorie

Pak zonder das

Nederland loopt voorop als het gaat om het weglaten van de das bij een zakelijke pak. Er is al menig vertegenwoordiger van dassen in Nederland door de Italiaanse en Engelse leveranciers ontslagen omdat de omzetten tegenvallen in Nederland en in alle andere landen juist groeien. Ook als New Tailor praat met haar stoffenleveranciers dan valt deze stijlbreuk met de andere landen op en snappen onze zakenvrienden er maar weinig van. Is het de anarchistische aard? Nemen we het werkende leven minder serieus? Willen we geen respect tonen?

Prins Claus krijgt vaak de credits waarom de das in de ban lijkt in Nederland, omdat hij in 1998 hij bij de lezing en modeshow voor Afrikaanse modeontwerpers spontaan de das afwierp. Tegenwoordig doen veel (veelal) linkse politici hem na en draagt Wouter Bos alleen een das als hij respect wil tonen voor zijn entourage. Mijn vraag is dan vaak, of hij de das dus niet altijd om moet doen. Een eerste indruk maak je vaak maar een keer en u weet niet wie u deze keer weer ontmoet. ‘Doing business is not a casual thing’.
De legers van Xian en de Romeinse legionairs droegen in koudere gebieden al een doek om de nek. Het zou tot 1618 duren voordat de das zich onder de Fransen verspreidde. Ieder regiment had zijn eigen patroon als teken van herkenning en ter vergroting van de homogeniteit. De das zoals we die vandaag de dag dragen is voor het eerst gezien rond 1880 bij studenten van Exeter University College. In de jaren ’20 van de vorige eeuw perfectioneert de Amerikaan Jesse Langsdorf de das door de punten schuin af te knippen en haar uit drie stukken stof te maken. Mocht u het woord stropdas als te letterlijk ervaren, kunt u uw hemd beter met een boordmaat groter laten maken.

Waarom een das? Is het misschien het kind dat z’n slabbetje om mag houden? Dient een das ter verberging van de onappetijtelijke adamsappel? Of ter bescherming tegen de kou? Naar mijn mening is de das het meest zinloze kledingstuk dat er bestaat; juist daarom belichaamt hij het toppunt van beschaving. U geeft uw verschijning kleur mee en maakt uw pak af. In 2004 liet New Tailor eens een telling verrichten in een aantal kantoorgebouwen in Amsterdam-Zuid. Op een dinsdag droeg slechts 70% van de mannen een das, op vrijdag was dit percentage gezakt tot 30. Toch zijn steeds meer bedrijven in de zakelijke dienstverlening die de das verplicht stellen in hun kledingcode. Mensen met een das worden serieuzer genomen!

Het dessin van een das is sober: effen, gestreept of met een bescheiden en vooral subtiel werkje. Lelies zijn bijvoorbeeld geliefd bij de conservatieve man. Vermijd dessins met stripfiguren, golfspelers, fruit en overige geestig bedoelde fröbels. Kies het dessin dat past bij de rest van uw kleding. Voorkom streepdassen bij streeppakken en drukkere dessins bij pakken met een verfijnd dessin. Een goede das is stevig genoeg en is gemaakt van getwijnde zijdedraden, die zeer dicht op elkaar geweven worden zodat deze veel langer mooi blijft. Het smallere middenstuk is extra verstevigd zodat hij goed onder uw kraag blijft zitten. Bovenal is de das zwaar genoeg zodat een dasspeld niet nodig is. Draag bij een eerste ontmoeting in ieder geval een sobere das. De ideale das blinkt niet alleen uit door kleur en dessin, maar ook door de juiste proporties. De dasbreedte is bij voorkeur afgestemd op het type boord van het overhemd en uw gezichtsvorm: hoe breder de spread, hoe groter de knoop. Een das dient precies op de broekband te vallen.

En als u dan toch geen das wilt dragen zorg dan dat het pak en hemd passen bij uw dasloze verschijning. Er zijn veel pakken die om een das schreeuwen en slechts enkele waarbij de das niet gemist wordt. Ook moet de boord van uw hemd niet te klassiek zijn en van zichzelf blijven staan. Zorg dat uw beeld compleet is en u mensen niet op het verkeerde been zet.


Share: