23 december, 2006 5 Comments Geen categorie

Bijenkorf zwicht voor goedkoop sentiment

Het warenhuismagazijn De Bijenkorf is deze week door de knieen gegaan voor een misleidende mediastunt van de Sichting Wakker Dier. Twee jaar geleden berichtten we al over dezelfde marketingtruc van Joop van den Ende en ook dit jaar vinden we de reacties op foie gras weer hypocriet.

“Veel restaurants hebben gerechten met foie gras van de menukaart gehaald vanwege de diermishandeling bij de dwangvoedering van de dieren,” zo meldt de stichting Wakker Dier. En dit is waar de stichting de mist in gaat. In tegenstelling tot wat de voor dierenpropaganda gevoelige Nederlander denkt, is de produktie van foie gras niet per definitie dieronvriendelijk. Ganzen worden gevoed met een slang en hoewel dat er wellicht niet zo smakelijk uitziet, is het geen mishandeling. Het probleem is dat mensen de neiging hebben dieren te antropomorfiseren, een veel voorkomende vergissing waar dierenbeschermingsorganisaties handig gebruik van maken. Bij het inbrengen van de slang maakt een mens een associatie met zijn eigen anatomie. Waar bij mensen een fysieke belemmering zit tussen de mond en de slokdarm, ontbreekt die nu juist bij ganzen. De slang geeft dus rechtstreeks en zonder weerstand toegang tot de maag. De lever zwelt op als gevolg van een natuurlijk proces (namelijk het opslaan van voeding voor de migratietocht), en indien een gans gestresst zou zijn door het voederen, is de vorming van een grote lever uitgesloten. De enorme lever is dus niet onnatuurlijk, en de Egyptenaren gebruikten dit fenomeen al om van ganzenlevers te genieten. Dierenartsen zijn het daar met elkaar over eens. Over dit onderwerp heb ik eind 2005 ook uitgebreid gesproken met veearts (en parlementslid) Michel Roumegoux die al decennia lang te maken heeft met ganzenboeren; dit bezoek was te zien in een reportage bij TweeVandaag.

Als auteurs van Het Blauwe Boekje zijn we zeker dierenliefhebbers, al zullen we bij een pluizig bolletje op vier pootjes eerder aan een potentiële lapin aux pruneaux denken dan een gezelschapsdier. We zijn dus ook zeker liefhebbers van foie gras en hebben er geen enkele moeite mee om dit heerlijke gerecht aan onze traditionele kerstdis te laten vergezellen door een buitengewoon mensvriendelijke Chateau d’Yquem 1980. Wij wensen u prettige feestdagen!


Share: