18 december, 2006 0 Comments Eten & Drinken, Internationaal

Broodje Kaas

In de nrc-next van afgelopen donderdag wordt de burgemeester van Noordwijk, Harry Groen, geïnterviewd over de kandidatuur van Noordwijk als toekomstige vestigingsplaats voor het Galileo-hoofdkantoor. Galileo is het Europese antwoord op het Amerikaanse GPS-systeem, en moet in 2010 operationeel zijn. Noordwijk wil graag Galileo binnenhalen, maar de EU heeft nog geen keus kunnen maken tussen Noordwijk en o.a. Praag, Rome, Ljublana en Brussel. Volgens Harry Groen is de keus van Noordwijk echter logisch, omdat je in Noordwijk “een beter broodje kaas kan eten dan in Praag”, een buitengewoon sterk argument.

Heeft u een lunchafspraak met een buitenlander, bedenk dan dat ons barbaarse gebruik van het broodje kaas met een glas melk al menig internationale zakelijke relatie voorgoed heeft verstoord. Tijdens het Europese voorzitterschap van Nederland in 1996 waagde men het de regeringsleiders de gevreesde broodmaaltijd voor te schotelen. De gasten waren zwaar beledigd, en de top werd een fiasco.

Nederlanders hebben overigens een moeizame relatie met het fenomeen lunch. Probeer maar eens ergens in Nederland een restaurant te vinden waar men fatsoenlijk kan lunchen en waar u niet helemaal alleen zit. Als Nederlanders te verleiden zijn tot een lunch dan moet het wel nuttig zijn. Vandaar de voorkeur voor een zakenlunch. Maar in tegenstelling tot wat het woord zakenlunch doet vermoeden, worden tijdens deze lunch vooral géén zaken gedaan. Wel kunt u ná de lunch eventueel een vervolgafspraak maken. In een zakelijk gesprek is het niet de gewoonte om de namen van bekende Nederlanders te noemen die tot uw relatiekring behoren. Een zakenlunch duurt maximaal twee uur, en wordt betaald door degene die het initiatief tot de lunch genomen heeft.

Groen heeft blijkbaar weinig kennis van internationale zaken. Het zou ons niet verbazen als Noordwijk uiteindelijk wordt afgewezen als vestigingsplaats voor Galileo’s hoofdzetel.

Foto: FotoosVanRobin


Share:
Tagged: