30 april, 2006 0 Comments Geen categorie

Koninginnedag 2006

De eerste echte Koninginnedag werd gevierd op 31 augustus 1890, de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Bij de troonsbestijging van Juliana in 1948 werd de dag voortaan op haar verjaardag, 30 april, gevierd. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd het ook een officiële vrije dag. Bij de kroning in 1980 van Beatrix, ontroerde de kersverse koningin haar moeder met de mededeling dat Koninginnedag op 30 april gevierd zou blijven worden. Naast dat dit uiteraard een buitengewoon sympathiek gebaar was, was het ook erg handig gezien het feit dat Beatrix’ verjaardag midden in de winter valt (31 januari).

Tegenwoordig is 30 april de dag waarop de toch al weinig geciviliseerde Nederlanders zich allengs voltankend met pils een weg door stad of dorp schranzen en hun bedelwaar op een ongewassen lap textiel in de ramsj gooien. Als 30 april op een zondag valt, dan wordt koninginnedag op de 29e gevierd, zoals dit jaar. Op Koninginnedag 2004 verklaarde Jan Peter Balkenende dat het feest ook in de toekomst op 30 april gevierd zal blijven worden. Maar het is het heel goed mogelijk dat Willem-Alexander, die op 27 april jarig is, bij zijn troonsbestijging anders zal besluiten. Een koningsdag bestaat niet in België zoals in Nederland; 15 november is wel de Koningsdag, la fête du Roi, maar wat en hoe er gevierd wordt is zelfs voor de meest royalistische Belgen onduidelijk.


Share: