17 november, 2005 0 Comments Eten & Drinken

De Beaujolais is er weer

De derde donderdag in november is al jaren traditiegetrouw de dag waarop de eerste wijn van het jaar verkrijgbaar is: de Beaujolais Nouveau. Normaal gesproken is de ware wijnliefhebber doodsbang betrapt te worden op het nuttigen van deze lichtekooi onder de wijnen, maar dit jaar zou dat wel eens anders kunnen zijn. Wijnkenners zijn zeer tevreden over de jaargang 2005. Als gevolg van het stabiele klimaat en de gelijkmatige zomer van dit jaar is de primeur krachtiger en minder zoet dan bijvoorbeeld 2003, het jaar van de hittegolf. De kleur is donkerder dan voorgaande jaren en de afdronk is ‘volwassen en diep’. Vanwege de kwaliteit is de Beaujolais Primeur dit jaar iets langer houdbaar dan normaal: ongeveer een jaar. Daarna kunt u de overgebleven Primeur 2005 prima gebruiken om azijn van te maken.

Sinds 7 november zijn tientallen miljoenen flessen verspreid, voornamelijk per vliegtuig. Vanwege het tijdsverschil was de wijn al te koop in Japan, tevens de belangrijkste markt, en daarna in China, Europa en de Verenigde Staten. Voor het eerst zijn er in China evenementen georganiseerd rondom de lancering van de Beaujolais Nouveau, een afzetmarkt die steeds belangrijker wordt. In Europa en de VS is de ontvangst een stuk lauwer. Daar wordt niemand meer echt opgewonden van de eerste wijn van het jaar. De prijs is dit jaar op een dieptepunt, 146 euro per hectoliter, nog minder dan de kostprijs. In Nederland zult u voor een fles Beaujolais Primeur 2005 ongeveer 6 à 7 euro kwijt zijn.

Wijnproeven


Share:
Tagged: