21 oktober, 2005 0 Comments Eten & Drinken

Foie gras nationaal erfgoed

et Franse Parlement heeft deze week een wet aangenomen waarin foie gras tot nationaal cultureel erfgoed verklaard wordt. Het amendement werd ingediend door afgevaardigde Michel Roumegoux uit het culinair rijke departement Lot, in zuid-west Frankrijk. De 4500 jaar oude productiemethode die men gebruikt om foie gras te produceren, is in 13 landen van de EU (waaronder Nederland) verboden, maar de import ervan niet. Van de 20.000 ton die jaarlijks geproduceerd wordt komt 70% uit Frankrijk. Andere grote producenten zijn Hongarije en Israël.

In Frankrijk is er nauwelijks een haan (of gans) die er naar kraait, maar in het buitenland reageren dierenactivisten op de woorden ‘foie gras’ als een stier op een rode lap in een eveneens bedreigde corrida. In Frankrijk zelf is het de extreem-rechtse Brigitte Bardot die met haar stichting van leer trekt tegen de ‘wrede traditie’. BB riep deze week op tot een boycot van foie gras.

foie gras


Share: