1 oktober, 2005 0 Comments Kleding & uiterlijk

Jachtkleding mag uit de kast

et jachtseizoen gaat weer van start. Tot half januari mag er weer op groot wild geschoten worden. Jagen blijft een gentlemen’s thing en vraagt om een onberispelijke outfit. De vraag is dus of u uw garderobe al hebt aangepast.

De noodzaak om jachtkleding op maat te maken is evident. Tijdens de jacht heeft ieder ruimte nodig om goed te kunnen bewegen, maar tegelijkertijd is het net zo belangrijk om er onberispelijk bij te lopen. Jagen is immers net als golfen een activiteit waarbij regelmatig zakendeals worden gesloten.

Jachtkleding is bij uitstek gemaakt van tweed. De kleur is veelal bruin of groen met een visgraat of ruit. De bijpassende pet en laarzen maken het beeld compleet. Een plus fours, een broek net iets langer dan de knickerbocker, zorgt ervoor dat de laarzen makkelijk gedragen kunnen worden. Om het geweer goed aan te leggen heeft de jas vaak een rugsplit en jachtplooi en een verstevigde borst- en schouderpartij, afgezet met leer. Om nog beter te kunnen bewegen wordt de rug vaak ruimer gemaakt en de mouw hoger dan normaal ingezet. Bij extreme kou kan een loden jas of liever een cape over het pak gedragen worden. Ook kan gekozen worden voor een Bedford rib, een extra dik katoen waarin niemand het koud zal hebben.

Smoking

‘Op jacht’ in smoking
Jachtkleding van een heel andere aard, maar die aanzienlijk vaker gedragen wordt door de Nederlandse man, is de smoking. Deze wordt zowel in de kleur zwart als nachtblauw gedragen. Modekoning Edward VIII koos voor nachtblauw, omdat het donkerder oogt bij avondlicht dan zwart zelf. Zijn broek was echter wel zwart. De nachtblauwe smoking werd populair in de jaren 1950 door dat de zanger Tony Martin er vaak in optrad.

Met deze strakke verschijning en het juiste feestgevoel kan de jacht beginnen. Laat uw horloge thuis, want tijd is niet belangrijk.


Share: