Stokjes

Eet met stokjes indien deze worden ingedekt of door de gastheer worden gebruikt. Het vergt enige oefening, maar heeft u het eenmaal onder de knie, dan is het een makkelijke, schone en smakelijke manier van eten. Het ene stokje wordt tussen wijsvingertop en duimtop geklemd. Fixeer het andere inflexibele stokje tussen middelvinger en onderkant duim. Laat het lange stuk rusten op de muis van de hand. Wijs niet naar anderen met de chopsticks, en zet de stokjes niet rechtop in uw rijst. Komt u er echt niet uit, dan kunt u om bestek of een doggy bag vragen. Overigens gebruiken Chinezen en Japanners ook een lepel en eten Japanners Sushi met de hand.
Er is overigens verschil tussen de diverse stokjes. Jappenners eten van hun eigen bord en hebben korte stokjes. Chinezen eten van gemeenschappelijke schalen en ronddraaiende tafels en hebben derhalve langere stokjes. Hoe mooier de stokjes gedecoreerd hoe belangrijker de gast. De Koreaanse stokjes zijn van RVS en ook korter dan de Chinese.
Share: